Puree z dyni jest wyjściowym składnikiem wielu potraw. Wykorzystać je można zarówno do dań słodkich, deserów, obiadów, czy przetworów, a także jako danie dla niemowlaka.
Do czego puree z dyni
Puree z dyni można wykorzystać między innyni do:
dyniowej zupy-krem,
sernika, muffinek i innych dyniowych ciast,
placków i racuchów na słodko (przepis poniżej),
placków na wytrawnie,
dodatek do mięs i ryb,
dodatek do ziemniaczanego puree,
dań dla niemowląt (mam w tym celu przygotowanych kilka gotowych zapasteryzowanych słoików, więcej na ten temat będę mogła napisać za kilka miesięcy ;) )
Inne przepisy na blogu Wellness po polsku, które mogą Cię zainteresować:
Niezwykłe właściwości lecznicze i kosmetyczne dyni
Do przygotowania racuchów z dyni potrzebne są:
200 g puree z dyni
2 jabłka
3 jaja
2 łyżki oleju
1/3 szklanki mleka
300 g mąki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
Jak przygotować racuchy dyni
1. Do miski wsyp mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier puder, dodaj jajka i mleko.2. Wymieszaj składniki trzepaczką lub mikserem na małych obrotach.
3. Obierz jabłka i zetrzyj na na tarce na grubych oczkach.
4. Do potartych jabłek dodaj puree z dyni i wymieszaj.
5. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj łyżką porcje ciasta.
6. Racuchy smaż po obu stronach do przyrumienienia.
Z czym jeść placuszki z dyni
Placuszki z dyni świetnie smakują bez dodatków lub z samym cukrem pudrem. Moje ulubione połączenie to jednak placki z dyni plus mus malinowy. Po prostu pycha :)
Smacznego!
Smacznego!
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńKocham wszystko co dyniowe :) Takie racuchy na pewno są pyszne :)
OdpowiedzUsuńSą, sprobój 🙂
UsuńTakie racuchy z dyni muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuń:D
UsuńJa również bardzo lubię wszelkiego rodzaju przepisy z dodatkiem dyni i często je wykorzystuje w swojej kuchni. 😊 ♥️
OdpowiedzUsuńSuper, ja stale odkrywam nowe zastosowania dyni :)
UsuńNgdy nie jadłam :) Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
buziaki :*
Dziękuję i pozdrawiam :*
UsuńPyszności :) U mnie w tym roku królował sos dyniowy do spaghetti :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tym sosem :D
Usuńmuszę powiedzieć, że nie przepadam za dynią i chyba nigdy nie jadłam nic z dynią :P ale Twoje placki wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńMyślę że placki mogłaby Tobie zasmakować, bo jabłko robi swoje.
UsuńRacuchy uwielbiam. Z dynia jeszcze nie jadłam ale na pewno sa pyszne ! :)
OdpowiedzUsuńTakie placuszki są super :)
OdpowiedzUsuńSą, szkoda że tak rzadko mam dostęp do dyń ;)
UsuńChętnie wypróbuję Twój przepis na placuszki :)
OdpowiedzUsuńSuper, smacznego! :)
UsuńAle przepysznie wyglądają te racuszki. Już wiem co jutro zjem na kolację:D
OdpowiedzUsuń