Przepis ten miałam gotowy już od
kilku tygodni, ale choroba pokrzyżowała mi plany i zabrakło
mi siły, by wstawić go na blogu. Dziś wracam po tygodniowej
nieobecności. Mam nadzieje, że uda mi się powoli wrócić na
dawne tory, bo pomysłów na wpisy mi nie brakuje.
Co można zrobić z sera żółtego
Pomysł na tą zupę
serową przyszedł mi do głowy po tym, jak zostało mi sporo
cheddara, po przygotowaniu omleta ze szpinakiem (tutaj Przepis na omlet ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem cheddar). Zastanawiałam się wtedy, co mogę z tego sera zrobić.
Prosty przepis na zupę serową
Przygotowałam prosty przepis na gęstą zupę
serową z kilku składników:
300 ml bulionu warzywnego
(niesolonego),
100 ml mleka
200 g sera cheddar.
Grzanki do zupy serowej
Idealnym dodatkiem do zupy serowej
są grzanki. Do ich przygotowania będziesz potrzebować:
2 kromki czerstwego chleba,
oliwę,
zioła prowansalskie lub tymianek.
Przygotowanie zupy serowej
1. Do rondla wlej bulion i podgrzej.
2. Do kubeczka wlej 2 łyżki bulionu,
dodaj mleko i wymieszaj,
3. Zawartość kubeczka przelej do rondla.
4. Na dużych oczkach zetrzyj ser.
5. Starty ser dodaj do bulionu,
6. Gotuj na średnim ogniu, aż ser się
rozpuści.
7. Gotową zupę możesz doprawić solą i
pieprzem oraz dodać grzanki.
Jak przygotować grzanki z piekarnika do zupy serowej
1. Rozgrzej piekarnik na 180 °C.
2. Chleb pokrój w kostkę o bokach 1-1,5
cm.
3. Skrop oliwą wymieszaną z ziołami.
4. Ułóż na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia.
5. Piecz 10-15 min, aż grzanki staną się
rumiane.
Smacznego!
Muszę wypróbować ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńSuper, niech Ci smakuje :D
UsuńBardzo lubię taką zupe do tego grzanki mniam! :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńGrzanki to dodatkowa przyjemność dla podniebienia :D
UsuńTaka zupa na pewno by mi zasmakowała.
OdpowiedzUsuńJest pycha :)
UsuńKiedy za oknem wciąż jeszcze chłodno taka zupa to prawdziwy skarb!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
To prawda, u mnie ostatnio stale zupy królują, właśnie ze względu na pogodę :)
Usuńzjadłabym!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńBędę musiała spróbować :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;)
UsuńUwielbiam zupę serową :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam zupy serowej.
OdpowiedzUsuńMoże się skusisz, przepis jest mało wymagający, więc idealny na pierwszy raz :)
UsuńBardzo lubię tę zupę :)
OdpowiedzUsuńAle narobilas mi ochotę na tą zupke :) wygląda przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że to zupa milionerów w Korei. Tutaj w Azji żółty ser nie jest tani i dostępny więc niestety mogę tylko poślinić się do monitora. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńO kurczę, muszę zrobić jeszcze raz, z tą nową świadomością ;)
UsuńPozdrawiam z Polski! :D
Tą zupę bardzo lubię, ale dawno jej nie jadłam.
OdpowiedzUsuńDobrze sobie o niej od czasu do czasu przypomnieć ;)
Usuńja uwielbiam nachosy z serowym sosem:P
OdpowiedzUsuńTo fajna przekąska :)
Usuń