Warzywa są ważną
częścią każdego mojego obiadu i nie mam na myśli tego że
jem ziemniaki, które zresztą bardzo lubię. Mam na myśli surówki.
Dziś chcę się podzielić z wami moim przepisem na smaczną i
zdrową wersję surówki z selera korzeniowego.
Czy surówka z selera jest zdrowa
Spotykam się często
ze stwierdzeniem, że surówka z selera jest zdrowa przede wszystkim
dlatego, że seler jest mało kaloryczny. Surówka z selera może być
fit, ale nie oszukujmy się, nie będzie taka, gdy dodamy do niej
majonezu, cukru, czy rodzynek.
Seler ma natomiast
wiele właściwości sprzyjających zdrowiu: działa wzmacniająco,
wzbogaca organizm w sód, magnez, potas, mangan, wapń, fosfor i
żelazo. Zawiera witaminę A, prowit. A, B1, B2 , B5 , B6, E oraz C.
Surowy seler działa
pożytecznie na schorzenia pęcherza moczowego, reumatyzm, nieżyt
oskrzeli, otyłość, dolegliwości sercowe, poprawia przemianę
materii, wspomaga pracę nerek i wątroby.
Surówka dla cukrzyka
Dodatkową zaletą
surówki z selera, którą ja wyjątkowo doceniam, jest to że
mogą ją bez obaw jeść osoby z cukrzycą. Połączenie selera
i cytryny jest nawet popularnym specyfikiem na walkę z cukrzycą.
Czy surówka z selera jest smaczna
Gdy pierwszy raz
przygotowywałam surówkę z selera, miałam obawy, że tak mała
ilość składników spowoduje, że surówka będzie miała
nieciekawy smak. Nie prawda, jest to bardzo trafne połączenie.
Surówka z selera do czego pasuje
Surówka z selera
pasuje do ryb oraz dań mięsnych, zarówno tych smażonych, jak i
pieczonych. Nie polecam jej do mięsa grillowanego, ale za to
świetnie sprawdza się z rybą gotowaną na parze.
Surówka z selera jak zrobić
Do przygotowania
surówki z selera potrzebne są następujące składniki:
1 seler,
2 średnie jabłka,
3-4 łyżki kwaśnej
Śmietany lub jogurtu,
3 łyżki soku
z cytryny,
sól do smaku.
Surówka z selera do obiadu - jak przygotować
1. Obierze seler i
zetrzyj na grubych oczkach tarki.
2. W ten sam sposób
zetrzyj jabłka.
3. Skrop wszystko
cytryną.
4. Dodaj śmietanę lub
jogurt.
5. Dodaj soli
i wszystko wymieszaj.
Gotowe!
O proszę, takiej wersji nie jadłam. Na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńW takim razie smacznego!
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńI taka jest ;)
UsuńBardzo lubię taką surówkę. Moja mam często taką robi.
OdpowiedzUsuńSuper! Moja nigdy selera nie używała do innego dania, niż zupa ;)
UsuńCzęsto robię surówki z selera i bardzo je lubię, więc tę na pewno również zrobię. 😊
OdpowiedzUsuńlubie polaczenie z ananasem
OdpowiedzUsuńTrochę egzotyki, też fajnie :D
UsuńO ja boska, muszę zrobic, pychota :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńChętnie skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze i życzę smacznego :)
UsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiężko mi przekonac sie do smaku selara, ale moze takie przelanie jablkiem i cytryna pomoże
OdpowiedzUsuńPomoże,wiem bo też tak kiedyś myślałam.
UsuńLubię surówkę z selera :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie przepadam za selerem. Ale może spróbuję go w tej wersji 🙂
OdpowiedzUsuńMoże w takiej postaci będzie Ci smakował.
UsuńNie lubię selera, nie wiem czemu, ale od zawsze ten smak mi przeszkadza :/
OdpowiedzUsuńTak bywa, czasem jakieś połączenie może zasmakować, ale nic na siłę.
UsuńMuszę taką kiedyś zrobić ♥
OdpowiedzUsuńPewnie, smacznego :D
UsuńProsto, smacznie i zdrowo
OdpowiedzUsuńDobre podsumowanie ;)
UsuńLubię tą sałatkę, ale chyba nigdy jej nie robiłam.
OdpowiedzUsuńJa zwykle trafiałam na połączenie selera z majonezem i przyznaję, że ta wersja bardziej mi odpowiada ;)
UsuńDawno nie jadłam sałatek :) Czas nadrobić :)
OdpowiedzUsuńMoże wspólna obserwacja?:)