Tegoroczne nietypowe święta Wielkiej
Nocy zaowocowały w moim domu nietypowym menu. Zamiast babki
wielkanocnej, postanowiłam przygotować pączki, za którymi
tęskniłam od dawna. Darowałam sobie kupno takich pączków w
czasie pandemii, stworzyłam za to prosty przepis na szybkie pączki
drożdżowe, tradycyjne, bez serka i bez olbrzymiej ilości jaj.
Przy małym dziecku żadne
skomplikowane receptury nie wchodziły w grę. Z resztą jestem fanką
prostych rozwiązań i małej ilości składników, co możecie
zauważyć przeglądając wiele moich przepisów. Z przepisu wychodzi
20 puszystych drożdżowych pączków.
Szybkie i tanie pączki drożdżowe – składniki:
60 dg mąki,
50 g cukru,
50 g drożdży,
szklanka mleka,
3 żółtka,
1 całe jajko,
szczypta soli,
1 cukier waniliowy,
3 łyżki oleju,
1 kieliszek wódki,
olej do smażenia.
Szybkie pączki drożdżowe – przepis:
Do dużej miski wkrusz drożdże, dodaj
2 łyżki mąki, łyżkę cukru i ciepłe mleko
Zaczyn wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Po wyrośnięciu zaczynu, dodaj
stopniowo wszystkie składniki i je wymieszaj. Wyrabiaj do momentu aż
ciasto odchodzi od ręki.
Gotowe ciasto przełóż do miski lekko
wysmarowanej olejem (ja użyłam rzepakowego, bo taki miałam pod
ręką).
Przykryj i odstaw do wyrośnięcia do
czasu aż podwoi swoją obiętość (u mnie zajęło to 30 minut).
Po wyrośnięciu, rozwałkuj ciasto na
placki o grubości około 2 cm.
Wytnij krążki np. za pomocą
szklanki.
Pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia,
w tym czasie rozgrzej olej.
Wrzucaj krążki do rozgrzanego oleju i
smaż aż się zezłocą.
Przełóż na drugą stronę. Gdy będą
złote po obu stronach, wyjmij je na papier, by odsączyć tłuszcz.
Na koniec, nadziej pączki póki są
świeże, za pomocą szprycy lub strzykawki.
Uwaga!
Pączki smaż w szerokim garnku
używając do tego smalcu lub oleju rzepakowego.
Temperatura podczas smażenia nie może
przekraczać 180 stopni Celsjusza
Pamiętaj by mleko użyte do ciasta
drożdżowego było ciepłe, ale nie gorące.
Smacznego!
Uwielbiam paczki ale obawiam sie ze je wszystkie pochłonęłabym w jeden dzień :D
OdpowiedzUsuńJest takie ryzyko :D
UsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Chętnie skorzystam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńWyglądają pysznie. Przepis zapisany. 😊
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńHa, i to jest właściwe podejście. Ja również cenię sobie proste i w miarę szybkie przepisy, bo na inne nie mam po prostu czasu... takie pączki musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Skoro można to samo zrobić szybciej, to po co wybierać bardziej czasochłonną metodę ;)
Usuń