Za różą w wersji kulinarnej nigdy specjalnie nie przepadałam, co innego kosmetycznie. Ale gdy trafiłam na wodę różaną, którą mogłam wykorzystać zarówno kosmetycznie, jak i kulinarnie, musiałam ją wypróbować.
Kiedy kupiłam mleko migdałowe, wpadłam na pomysł, by zrobić eksperyment - budyń różany z mleka migdałowego. Smak przerósł moje oczekiwania, dlatego jestem pewna, że i wśród was znajdzie on wielu zwolenników.
Domowy budyń z mleka migdałowego – składniki
250 g mleka migdałowego,
3 płaskie łyżeczki cukru waniliowego (ja używam cukru waniliowego domowej roboty),
1 łyżeczka ksylitolu,
2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
2 żółtka,
3 łyżki wody różanej,
1 łyżeczka masła.
3 płaskie łyżeczki cukru waniliowego (ja używam cukru waniliowego domowej roboty),
1 łyżeczka ksylitolu,
2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
2 żółtka,
3 łyżki wody różanej,
1 łyżeczka masła.
Jak zrobić domowy budyń z mleka migdałowego
1. Połowę potrzebnego mleka (125 g) wymieszaj z cukrem waniliowym, ksylitolem, żółtkami, skrobią i wodą różaną.
2. Drugą część mleka zagotuj.
3. Do gotującego się mleka dodaj wcześniej przygotowaną mieszankę. Zmniejsz moc palnika i mieszaj budyń, w trakcie dodając masło. Do mieszania budyniu najlepiej użyj trzepaczki (rózgi kuchennej).
4. Mieszaj budyń różany do zgęstnienia, potem jeszcze chwilę, i wyłącz palnik.
Budyń z mleka migdałowego możesz podawać na ciepło lub schłodzony.
Jeśli nie lubisz różanego smaku, pomijając w składzie wodę różaną, uzyskasz w ten sposób budyń waniliowy.
Smacznego!
Budyń i woda różana? Bardzo ciekawe połączenie i jestem ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńCiekawy i pyszny smak, polecam spróbować :)
UsuńTak sobie teraz pomyślałam że dawno nie jadłam budyniu :) nie pamiętam kiedy ostatnio sama go robiłam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio jadam często, mam go w diecie przepisanej przez lekarza, dlatego robię własny lub wybieram gotowy bez cukru. Ten z różą ostatnio króluje :D
UsuńBardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuję. 😊
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Pozdrawiam!
UsuńO kurcze to musi być pyszne! nigdy nie próbowałam takiego połączenia :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, takie własnie jest :D
UsuńCiekawy przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńPierwszy raz słyszę o takim budyniu :) sama nazwa już zachęciła mnie do spróbowania :) no i na zdjęciu wygląda obłędne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Spróbuj, nie będziesz żałować :D
UsuńCiekawe połączenie, ale ja nie lubię smaku róży :P
OdpowiedzUsuńHa ha, to tak jak ja, a przynajmniej nie przepadam. Chęć eksperymentowania wygrała i nie żałuję. A jak nie z różą, to polecam ten sam przepis, tylko bez wody różanej :)
UsuńNigdy nie robiłam takiego dania z wodą różaną.
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie. Pierwszy raz o czymś takim słyszę.
OdpowiedzUsuń