Kolejny mój przepis na gilowany ser halloumi (tym razem z piekarnika), jak wiele tego typu pomysłów, pojawił się przypadkiem.
Ser halloumi pokochałam od pierwszego kęsa, gdy próbowałam go podczas zeszłorocznego pobytu na Cyprze. Od tego czasu mam go zawsze w domu. Jeden z takich serów miał krótszą datę ważności i gdy się zorientowałam, musiałam go przygotować prawie od ręki. Przejrzałam lodówkę w poszukiwaniu inspiracji, a że byłam właśnie przed cotygodniowymi zakupami i zapasy się pokończyły, to nie miałam dużego pola do popisu. Postawiłam więc na arbuza, którego miałam pod dostatkiem :)
W ten sposób powstał przepis na szaszłyki z arbuzem i serem hallumi z piekarnika.
Danie jest niezwykle proste, ale sos dodaje mu sznytu. Jeśli obawiacie się łączenia arbuza i sera, zapewniam że pasują do siebie znakomicie. Ja twierdzę, że smaczniejszą częścią jest ser, a mój mąż, który przez lata nie lubił dodawania owoców do takich dań, stwierdził, że arbuz w tej postaci jest wyśmienity i bardzo tu pasuje. Po takiej recenzji nie miałam wątpliwości, by przepisem podzielić się z wami na blogu :)
Szaszłyki z halloumi – jak zrobić
Ser halloumi nie wydaję się być bardzo kruchy. Przy krojeniu na drobne kawałki, potrzebne do przygotowania szaszłyku, może zdarzyć się jednak, że jakaś cząstka się połamie. Aby temu zapobiec, wystarczy pokrojone cząstki zalać gorącą wodą. W ten sposób stają się bardziej plastyczne i łatwiej nadziać je na patyki do szaszłyków.
Inne przepisy na blogu Wellness po polsku, które mogą cię zainteresować:
Specjał kuchni cypryjskiej - ser Halloumi. Jak smakuje i jak zrobić z nim sałatkę
Szybka letnia sałatka z pomidorami i mozzarellą
Przekąska na zimno na imprezę – przepis na roladki z tortilli z tuńczykiem
Szybka letnia sałatka z pomidorami i mozzarellą
Przekąska na zimno na imprezę – przepis na roladki z tortilli z tuńczykiem
Przepis na szaszłyki z arbuzem i serem halloumi grillowane w piekarniku
Składniki szaszłyków
- około 225 g sera halloumi,
- ćwiartka małego arbuza (ja użyłam arbuza mini, który ma bardzo drobne pestki).
Składniki sosu:
- płaska łyżka suszonej mięty,
- oliwa,
- ząbek czosnku lub 2 szczypty czosnku granulowanego.
Przepis na szaszłyki z arbuzem i serem halloumi
1. Pokrój w kostkę arbuza i ser halloumi.
2. Ser wrzuć do miski i zalej gorącą wodą.
3. Nadziewaj na zmianę ser i arbuza.
4. Przygotuj sos, mieszając wszystkie jego składniki.
5. Gotowe szaszłyki zanóż w sosie.
6. Ustaw piekarnik na 200 °C.
7. Piecz, aż ser się przyrumieni.
Najlepiej smakuje z chrupiącym pieczywem.
Smacznego!
Uwielbiam ser Halloumi, ale nie wiem bo jeszcze w takiej formie, więc na pewno spróbuję. 😊
OdpowiedzUsuńŚwietnie się sprawdza do szaszłyków, polecam :)
Usuńgdyby nie to ze nie lubie arbuza to bym zjadla:D
OdpowiedzUsuńNa pewno znajdziesz zastępstwo dla arbuza ;D
UsuńWow ale fajne zestawienie :)
OdpowiedzUsuńCoś w sam raz na lato :)
UsuńPyszne szaszłyczki. Pychota.
OdpowiedzUsuńOj tak :D
UsuńCiekawe❤
OdpowiedzUsuńA przy tym bardzo proste ;)
UsuńOh wow very delicious everything darling
OdpowiedzUsuńYes, it is :D
UsuńTo mi smaka narobiłaś <3
OdpowiedzUsuńTaki był cel ;)
UsuńUwielbiam halloumi z piekarnika :D
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
UsuńKurcze pierwszy raz coś takiego widzę, ciekawe jak to smakuje.
OdpowiedzUsuńSpróbuj, nie będziesz żałować ;)
UsuńLubię takie inne potrawy :)
OdpowiedzUsuńWarto od czasu do czasu zrobić taki eksperyment. Latem jest duże pole do popisu :)
UsuńZ pewnością takie połączenie podbiłoby moje serce i kubki smakowe! :)
OdpowiedzUsuńArbuz jako przepyszny owoc i ser, którego jestem wielką miłośniczką - bomba!
Pozdrawiam serdecznie!
A do tego świetnie się razem komponują :D Pozdrawiam!
Usuń