Trwa sezon na kurki. Jest to doskonały
czas, żeby wzbogacić smak prostych i popularnych potraw,
takich jak choćby jajecznica. Ja postanowiłam pójść o krok dalej
i zaproponować Wam frittatę, czyli omlet z warzywami
(w tym wypadku z pomidorami oraz cebulą) i kurkami.
Składniki frittaty
6 jaj,
2 duże pomidory,
1 cebula czerwona lub dymka,
50 g parmezanu,
50 g świeżych kurek,
3/4 łyżeczki słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki soli,
bazylia,
oliwa.
Jak przygotować frittatę z kurkami i pomidorami
1. Oczyść kurki,
jeśli są duże pokrój na drobniejsze kawałki.
2. Posiekaj cebulę, podsmaż z kurkami na patelni i przełóż na talerz.
2. Posiekaj cebulę, podsmaż z kurkami na patelni i przełóż na talerz.
3. Oparz i obierz
pomidory, a następnie pokrój je na ćwiartki.
4. Do miski wbij
jajka i mieszaj by połączyć białka z żółtkami.
5. Wsyp starty parmezan
oraz przyprawy (sól, paprykę, bazylię).
6. Dodaj pomidory i kurki z cebulą, wszystko wymieszaj tak, by równomiernie
rozprowadzić składniki.
7. Rozgrzej olej na
nieprzywierającej patelni i wlej na nią zawartość
miski.
7. Po około 6 minutach
obróć omlet używając pokrywki lub talerza.
8. Zsuń frittatę na
patelnię, aby smażyć drugą stronę.
9. Po 4 minutach
frittata jest gotowa.
Przepysznie wygląda! Muszę jutro takie zrobić. :)
OdpowiedzUsuńW takim razie smacznego :D
Usuńuwielbiam fritatę <3 tej z kurkami jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńZ kurkami jest jeszcze smaczniejsza ;)
UsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio często robię takie dania, ale z kurkami jeszcze nie próbowałam :) Musi być mega dobre
OdpowiedzUsuńSpróbuj, jest tak jak piszesz :D
UsuńAle pysznie wygląda. Lubie takie dania.
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje, a widząc listę składników to jestem pewna, że smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńmmm zjadłabym teraz takie danie :) pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam frittate :) Z patelni jeszcze nie robiłam, zawsze zapiekam ją w piekarniku, wiec muszę wypróbować Twoj przepis.
OdpowiedzUsuńAle super! Nie wiedziałam o takich przepisach, na pewno je wypróbuje, bo właśnie nie miałam już pomysłu na żadne ciekawe śniadania :D
OdpowiedzUsuńPolecam, na śniadanie nadaje się znakomicie.
UsuńUwielbiam kurki i wszystko co z nich jest, więc bardzo chętnie wypróbuję ten przepis :))
OdpowiedzUsuńWidziałam na Insta, cudownie wygląda :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam i jutro na świąteczne, powolne śniadanko ją przygotuję :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńŚwietne danie na kolację :)
OdpowiedzUsuńZgadza się, choć ja i na śniadanie je lubię :)
UsuńAle to wygląda smakowicie! :) przepis szybki i łatwy takie jedzonko lubię robić :)
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie jadłam omletu. A kurki uwielbiam!
OdpowiedzUsuńKurki są super, spróbuj w omlecie :)
UsuńJeżeli są kurki to jestem kupiona:D
OdpowiedzUsuńMoże to straszne ale ja do tej pory kurki jadłam może dwa razy w życiu :)
OdpowiedzUsuńMuszę kupić i pokombinować z tą fritattą :)
Rzeczywiście straszne, sporo streściłaś, ale na szczęście da się to naprawić ;)
UsuńZ miłą chęcią wypróbuje ten przepis wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńSuper, życzę smacznego :)
Usuńwyglada bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńAle to smacznie wyglada :)
OdpowiedzUsuń