W upalne dni dogrzewanie się
podczas pieczenia ciasta nie jest najlepszym pomysłem, dlatego
postanowiłam przygotować sernik na zimno z jogurtów greckich.
Skład okroiłam do minimum, czego efektem jest sernik bez spodu (więc
przy okazji bez glutenu), bez sera i bez zbędnych kalorii,
z borówkami, fit, czyli idealny na lato.
Sernik na zimno przepis
Składniki:
- 800 gram jogurtu greckiego,
- 30 g żelatyny w proszku,
- 200 g śmietany kremówki (30 %),
- 6 łyżek cukru waniliowego w pudrze,
- 90 g cukru pudru,
- 1/2 szklanki borówek + borówki do dekoracji.
Sernik fit z jogurtów - wykonanie
Jogurty wyjmij z lodówki i odczekaj,
aż nabiorą temperatury pokojowej.
Żelatynę zalej wodą do poziomu, w którym zostanie przykryta, i poczekaj, aż napęcznieje.
Podgrzej żelatynę na małym ogniu uważając, by nie doprowadzić jej do wrzenia.
Żelatynę zalej wodą do poziomu, w którym zostanie przykryta, i poczekaj, aż napęcznieje.
Podgrzej żelatynę na małym ogniu uważając, by nie doprowadzić jej do wrzenia.
Rozpuszczoną żelatynę zdejmij
z palnika, przelej do kubeczka lub poczekaj, aż lekko
wystygnie i dodaj do niej taką samą ilość masy jogurtowej
(żeby proporcje były mniej więcej pół na pół).
Wymieszane w kubeczku składniki
dodaj do reszty masy jogurtowej i ponownie wymieszaj.
Dodaj cukier puder i cukier
waniliowy w pudrze.
Kremówkę ubij bezpośrednio
po wyjęciu z lodówki i wymieszaj z masą
jogurtową.
Borówki pokrój na połówki,
wrzucić do masy na sernik i wymieszaj.
Przygotowaną na sernik na zimo
masę wsadzić do lodówki do czasu, aż zacznie tężeć
(maksymalnie zajmuje to 10 minut).
Przelej masę do formy i wstaw
do lodówki, aż do całkowitego stężenia.
Sernik fit gotowy!
Z przepisu wychodzi 12 porcji
babeczek lub jedna tortownica o średnicy 22 cm.
Przydatne informacje podczas robienia sernika sernik na zimno z jogurtu greckiego:
Jeśli jogurt będzie zbyt zimny, po
wymieszaniu go z żelatyną będzie za szybko tężeć
i nie powstanie jednolita masa.
Jeśli w mieszaninie jogurtu z żelatyną będą grudki, podgrzej ją w kąpieli wodnej, uważając, by nie doprowadzić jej do wrzenia.
Wybierz dwa takie same jogurty. Jeśli jogurty będą miały różne konsystencje, będą pojawiały się grudki.
Jeśli używasz stalowej formy do pieczenia, wyłóż dno papierem, tak aby papier wystawał poza jej obręcz.
Jeśli jako substancji żelującej, używasz agar, dodaj odpowiednią ilość na 1 l masy sernikowej.
Zamiast cukru, możesz użyć np. ksylitolu lub erytrolu.
Aby zmielić cukier na puder używam młynka do kawy.
mmm... w takie upały lubię takie fit przekąski :D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie to nie pora roku na tłuste kremy ;)
UsuńWygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńSuper pyszny pomysł! Z chęcią zjadłabym takiego serniczka :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam takich, ale chętnie próbuję :P
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny serniczek :) Lubię takie :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła
OdpowiedzUsuń:D
UsuńNie przepadam za sernikiem na zimno, ale wiele osób sobie chwali.
OdpowiedzUsuńJa nie wszystkie lubię tak samo ;)
UsuńPiękne serniczki, idealny deser na upalną pogodę :)
OdpowiedzUsuńJakie ciekawe rozwiązanie... podoba mi się, spróbuję!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Ja w taką pogodę nawet nie mam ochoty na słodkości ale fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńrozumiem, latem zdecydowanie mniej się je, za to więcej pije :D
Usuń