Nie sądziłam, że będzie jeszcze
okazja na chłodnik, ale skoro lato nie odpuszcza
postanowiłam zaprezentować kolejny przepis. Jest to zupa pomidorowa na chłodno –
gazpacho.
Gazpacho, to wyjątkowo szybkie do przygotowania
danie, zawiera niewiele składników, nie wymaga gotowania, więc
idealnie nadaje się na upały.
Składniki gazpacho
Do przygotowania gazpacho potrzebne są następujące składniki:
6 dużych dojrzałych
pomidorów,
1 czerwona papryka,
2 ogórki gruntowe,
1/2 czerwonej cebuli,
1 ząbek czosnku,
1/2 szklanki oliwy,
3 łyżki octu jabłkowego,
2 kromki białego
czerstwego pieczywa (może być bezglutenowe),
sól i pieprz do
smaku.
Jak przygotować chłodnik pomidorowy – gazpacho
1. Chleb ułóż na talerz
i zalej oliwą.
2. Obierz pomidory, ogórki
i cebulę.
3. Pokrój pomidory na
ćwiartki, a ogórki i cebulę w kostkę.
4. Umieść warzywa
w pojemniku i posól.
5. Po 30 minutach do warzyw dodaj
nasiąknięty oliwą chleb.
6. Wszystko dokładnie zmiksuj.
7. Dodaj pozostałe
składniki i ponownie użyj blendera.
8. Gazpacho jedz
po schłodzeniu. Jeśli nie masz czasu, do miski
z zupą wrzuć kostki lodu.
Makaron z cukinii
Do takiego chłodnika
bardzo lubię dodawać makaron z cukinii. Po wymieszaniu
z gazpacho sprawia wrażenie tradycyjnego makaronu, a zupa
wyglądem bardziej przypomina swojską „pomidorówkę”.
Smacznego!
W takiej formie pomidorów jeszcze nie jadłam.... muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Smak trudno porównać z czymś innym, spróbuj :)
UsuńNa ostatnie upały w sam raz. Mie robiłam jeszcze chłodnika z pomidorów
OdpowiedzUsuńLubię 😊 Idealny chłodnik na upały 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony z cukinii :D
OdpowiedzUsuńZ pewnością wypróbuję bo to są akurat moje smaki :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie :D
UsuńNigdy nie jadłam gazpacho, a zawsze chciałam spróbować, więc chętnie skorzystam z przepisu ;)
OdpowiedzUsuńNie lubię zupy pomidorowej, tej tradycyjnej, natomiast takiego chłodnika nigdy nie piłam. Ciekawe, czy polubiłabym;)
OdpowiedzUsuńTeż jestem ciekawa :)
UsuńNie jadłam jeszcze makaronu z cukini. Taki chłodnik to fajny obiad gdy na polu bardzo ciepło :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńMakaron z cukinii polecam szczególnie do sosów pomidorowych, z chłodnikiem też był prawie nie do odróżnienia ;)
UsuńDawno nie jadłam gazpacho :)
OdpowiedzUsuńPysznosci, musze wypróbować! Jak znalazł na wakacyjne grzanie!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :)
UsuńTo są moje smaki! Koniecznie muszę sobie przygotować!
OdpowiedzUsuńAle pyszności! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy chłodnik, nigdy takiego nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze go nie jadłam, ale muszę koniecznie spróbować w takie upały :)
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam za chłodnikami. Jakoś nie wiem, zupa smakuje mi tylko na ciepło :) Za to makaron z cukinii to fajna sprawa:)
OdpowiedzUsuńJa zdecydowanie też jestem fanką gorących zup, ale zdarza się, że zrobię wyjątek, kiedy mam ochotę na zupę, a pogoda zupełnie się do tego nie nadaje.
Usuńnigdy nie robilam azwstyd sie przyznac
OdpowiedzUsuńRzadko są u nas takie upały jak w tym roku, więc się nie dziwię :)
UsuńNie jadłam jeszcze takiego cudaka, zwłaszcza jestem ciekawa makaronu z cukinii :P
OdpowiedzUsuńSpróbuj tego makaronu z jakimś sosem pomidorowym. Będziesz zaskoczona ;)
UsuńKocham chłodniki ♥
OdpowiedzUsuńW takim razie, to coś dla Ciebie :D
UsuńSpędziłam w życiu kilka miesięcy w Hiszpanii i zawsze tam zajadałam się gazpacho. :) Muszę spróbować kiedyś sama zrobić!
OdpowiedzUsuńCiekawe, czy w Polsce będzie Ci tak samo smakować ;)
UsuńUwielbiam pomidory, więc koniecznie muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie. Ja też jestem wielką fanką pomidorów :)
UsuńPyszny chłodnik, świetny też dodatek w postaci makaronu z cukinii :)
OdpowiedzUsuńMakaron bardzo do tego pasuje :D
Usuńzgłodniałam!;D
OdpowiedzUsuń