środa, 28 grudnia 2016

Lawenda

 


Lawenda (Lavandula officinalis) należy do rodziny wargowatych, czyli jasnotowatych (Lamiaceae). Jest rośliną uprawianą powszechnie w krajach europejskich, w tym w Polsce. Znana była już w czasach starożytnych. Egipcjanie przypisywali lawendzie właściwości magiczne, nasączali olejkiem lawendowym całuny, umieszczali w grobowcach (znalezioną ją m. in. w grobowcu Tutanchamona). Najpopularniejsza stała się przede wszystkim na terenach basenu Morza Śródziemnego. Jej właściwości odkażające i znieczulające wykorzystywane były przez starożytnych Rzymian podczas wypraw wojennych.

Starożytni Rzymie używali również lawendy do produkcji kremów i olejków, które wykorzystywali w kąpielach. Stąd prawdopodobnie wzięła się dzisiejsza nazwa tej rośliny pochodząca od łacińskiego słowa „lavare”, czyli „myć się”. Grecy natomiast cenili walory smakowe i kosmetyczne lawendowego miodu.

Do dnia dzisiejszego w zachodnich obszarach Morza Śródziemnego lawenda jest uprawiana na wielką skalę. Jest symbolem Prowansji, ale wielkie uprawy znajdują się także w Hiszpanii i południowo – wschodniej Europie.

Kwitnie od czerwca do września. Fioletowe kwiaty zbiera się półtora tygodnia po rozwinięciu. Ścina się je z łodygami i suszy w cienistym miejscu.

W lecznictwie wykorzystywane są jedynie kwiaty lawendy. Zawierają one przede wszystkim olejek eteryczny (m. im. także kamforę), a także kumaryny, flawonoidy oraz kwasy fenolowe o działaniu antyoksydacyjnym.



Zastosowanie lawendy


Masaż 

Działa rozgrzewająco, reguluje nerwowy układ skóry, rozszerza naczynia włosowate, wystarczy wlać kilka kropli olejku lawendowego do oliwki do masażu i masować spięte miejsca.

Bóle stawów, bóle reumatyczne 

Stosować w ten sam sposób co do masażu.

Trądzik  

Działa oczyszczająco na skórę niszcząc bakterie, które są odpowiedzialne za powstawanie wyprysków na skórze, łagodzi podrażnienia, może zatem być stosowana dla każdego typu cery. W tym celu najlepiej olejek lawendowy zmieszać z wodą w proporcjach 1:10. Można także dodać do toniku lub przygotować tonik samodzielnie w proporcjach 10 kropli na 100 ml wody.

Inne problemy skórne 

Bakteriobójcze i antyseptyczne działanie olejku lawendowego sprawiają, że nie tylko pomaga w trądziku. Z powodzeniem stosowany jest w leczeniu łuszczycy, a także pomaga łagodzić zmarszczki oraz chroni przed grzybicą.

Nadpotliwość 

Pomaga w leczeniu nadmiernego pocenia wywołanego stresem, jest także bardzo dobrym środkiem dezodorującym.

Włosy 

Zapobiega wypadaniu włosów, zmniejsza przetłuszczanie skóry głowy, wzmacnia i poprawia kondycję włosów, stymuluje ich wzrost, chroni przed wszawicą i pomaga w pozbywaniu się wszy. Lawenda zawiera składniki chroniące przed pasożytami. Aby pozbyć się pasożytów należy wcierać olejek w skórę głowy około 15 minut przed jej myciem. W przypadku włosów przetłuszczających się również korzystnie zadziałają wcierki na bazie lawendy.

Odstraszanie owadów 

Zapach lawendy skutecznie odstrasza wiele typów owadów, takich jak ćmy, muszki, komary. Ponadto, jeśli nie uda nam się zapobiec ukąszeniu, olejek lawendowy dzięki właściwościom przeciwzapalnym zmniejszy podrażnienie i ból.

Bezsenność 

Olejek lawendowy jest powszechnie zalecany jako środek relaksujący i ułatwiający zasypianie. W tym celu można zastosować kąpiel z dodatkiem kilkunastu kropli olejku, lub np. umieścić przy łóżku dyfuzor z olejkiem lawendowym.

Układ nerwowy 

Ddziałanie uspokajające olejku lawendowego sprawia, że jest on pomocny w leczeniu migreny, bólów głowy, depresji i napięć nerwowych wywołanych stresem i lękiem. 
 

Skaleczenia i oparzenia

Olejek lawendowy zaaplikowany na skaleczenia, odparzenia czy oparzenia (także słoneczne) odkaża, łagodzi podrażnienia oraz wspomaga proces odbudowy skóry oraz minimalizuje ryzyko powstania trwałej blizny. 
 

Zastosowanie wewnętrzne 

Działa moczopędnie, napotnie oraz żółciotwórczo, reguluje perystaltykę jelit, przeciwdziała wzdęciom i bólom brzucha, uspokaja akcję serca i podnosi jego odporność. 
 

Cukrzyca

Badania przeprowadzone w 2014 roku przez tunezyjskich naukowców dowiodły, że lawenda pomaga w walce z cukrzycą: zmniejsza stężenie glukozy we krwi, przyspiesza metabolizm oraz wspomaga pracę wątroby i nerek. Być może wkrótce olejek lawendowy będzie ważnym środkiem w leczeniu diabetyków.



Wewnętrznie lawenda może być stosowana w formie:


naparów – 1 łyżeczka kwiatów na szklankę wrzątku, zaparzać 10 min., pić 2 szklanki dziennie między posiłkami jako lek uspokajający, wiatropędny, a także przy mdłościach nerwicowych, zaburzeniach i nieżytach górnych dróg trawiennych i puchlinie wodnej,

5 kropli olejku na cukrze – na poprawę apetytu, trawienie i mdłości,

nalewka alkoholowa – działanie moczopędne, 40 kropli nalewki 3 razy dziennie na łyżce przegotowanej wody,

olejek eteryczny – jako środek znieczulający stosować 2-5 kropli z miodem lub roztworem alkoholowym.



Przeciwwskazania

Olejku lawendowego nie należy stosować w ostrych i podostrych zapaleniach żołądka, wyrostka robaczkowego, jelit, czynnej chorobie wrzodowej, w krwawieniach z przewodu pokarmowego oraz w przypadku poważnych schorzeń wątroby i nerek.



Uwaga! W drogeriach nie jest trudno znaleźć kosmetyki lawendowe, ale pamiętajcie, żeby sprawdzić skład i upewnić się że jest w nich prawdziwy olejek lawendowy, a nie sztuczny olejek lawendynowy (lavandula fragrance), którego zapach trudno odróżnić od naturalnego olejku lawendowego, jest za to znacznie tańszy i nie ma opisanych przeze mnie właściwości leczniczych.



Źródła:

Jadwiga Górnicka Apteka natury. Poradnik zdrowia Wydanie IV Wydawnictwo „MOtex”

Johannes Gottfried Mayer, Bernhard Uehleke, o. Kilian Saum, Zioła ojców Benedyktynów. Mieszanki i leczenie, Bertelsmann Media Sp. z o.o., Warszawa 2004

30 komentarzy:

  1. Uwielbiam lawendę ! Cieszę się, że wraca do łask w jako pożądany zapach, bo przez większość osób jest kojarzona jako środek na mole! :)
    W szafie mam woreczki z suszem z lawendy. Relaksuje się przy lawendowym olejku eterycznym oraz posiadam mieszankę olejków do ciała z zawartością olejku lawendowego i oczywiście o lawendowym zapachu. Bardzo niedoceniana roślinka.
    Byłam w tamtym roku na wakacjach w Chorwacji a to też kraina lawendy, więc byłam w raju ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na żywo nie miałam jeszcze przyjemności widzieć pola lawendy, ale mam za to namiastkę ścianie w pokoju ;)

      Usuń
  2. Bardzo lubię zapach lawendy chociaż przypuszczam, że to co wącham to tylko nieznacznie zapach prawdziwej tylko przypomina, ale i tak mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam lawendę pod każdą postacią i kiedyś sobacze te cudeńka na żywo - póki co musi mi wystarczyć moje mini poletko w ogrodzie, zasuszone bukieciki w domu, woreczki w szafie czy olejki :) W ogóle bardzo ciekawy artykuł, nie znałam wszystkich właściwości lawendy :) Może akurat to jest moje lekarstwo na upierdliwy trądzik ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Polsce jest coraz więcej fajnych miejsc, w których rośnie lawenda, warto się rozejrzeć w swojej okolicy.

      Usuń
  4. Wow! Nie miałam pojęcia, że lawenda ma aż tyle zastosowań! U mnie super sprawdza się w szafie - odstrasza latające potwory molopodobne i przepięknie pachnie. Ale widzę, że muszę dać jej szansę jeszcze w innych działaniach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że się sprawdza w szafie, ale czasem przez to skojarzenie wiele osób nie dopuszcza innego stosowania lawendy ;)

      Usuń
  5. produkty z lawendą są popularne na Bałkanach m.in w Chorwacji, nawet jako pamiątki można kupić lawendowe mydełka

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż tutaj przed ekranem zapachnialo :-)
    Lubię zapach lawendy :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe informacje :) Lubie bardzo zapach lawendy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam zapach lawendy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie tylko ma przyjemny zapach, ale także wiele niezwykłych właściwości, a niektóre z nich dopiero odkrywamy. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sporo jest tych właściwości, a przez lata uważana była przez wiele osób jedynie jako odstraszacz moli ;)

      Usuń
  10. Ciekawe jak sprawdzi się u mnie olejek lawendowy, strasznie wypadają mi włosy... koniecznie muszę przetestować

    OdpowiedzUsuń
  11. Kwiaty wyglądają pięknie ,ale zapachu lawendy niestety nie lubię

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam lawendę! Nie tylko kocham jej zapach i właściwości, ale też to jak się prezentuje. Marzy mi się wyjazd do Prowansji, by zobaczyć na żywo piękne lawendowe pola i poczuć tę magię ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham zapach lawendy.. cudownie odpręża :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam lawendę. Uprawiam na balkonie, z Chorwacji przywożę saszetki z lawendą. Dziękuję za ten tekst. Bardzo merytoryczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, u nas też już takie saszetki są dostępne.

      Usuń
  15. uwielbiam zapach lawendy, ale w kosmetykach nie miałam okazji jej używać. Nie wiedziałam, że ma taką historię ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Niepozorna, ale piękna roślinka o cudnym zapachu. Lawendę uwielbiam i bardzo się cieszę, że właśnie kwitnie. Mam nadzieję, że jeszcze uda mi się z niej skorzystać i spróbuję coś upiec ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym roku chyba wcześniej zakwitła, więc trzeba się spieszyć.

      Usuń
  17. Świetny i bardzo merytoryczny wpis, nie wiedziałam, że lawenda ma aż tyle zastosowań! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko ładnie wygląda i pachnie ;)

      Usuń
  18. Świetny wpis. Podobna tematyka jest również na moim blogu. Uwielbiam lawende.

    OdpowiedzUsuń
  19. O! Przyda mi się w walce z molami :). Chciałam przywieźć woreczek z Prowansji, ale mój chłopak nie przepada za tym zapachem. Z ciekawostek napiszę, że raz jadłam bardzo ciekawy wizualnie deser o smaku lawendy. Był oczywiście fioletowy i naprawdę smakował lawendą! Wyszukany pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lawenda często jest w męskich perfumach, ale niestety nie oznacza to, że musi wszystkim mężczyznom ten zapach pasować :/.

      Usuń

Dziękuję za zainteresowanie moim blogiem.
Zapraszam do obserwowania, będzie mi bardzo miło :)
Jeśli prowadzisz bloga, z chęcią Cię odwiedzę.
Komentarz to nie miejsce na reklamę, jeśli chcesz się zareklamować na tym blogu zajrzyj na stronę KONTAKT/WSPÓŁPRACA.

Copyright © 2016 Natura i kosmetyki , Blogger