czwartek, 26 stycznia 2017

Do czego przyda się anyż i jak zrobić olejek anyżowy

Źródło: Pixabay

Anyżem nazywamy właściwie dwie rośliny: biedrzeniec anyż i badian właściwy (zwany także anyżem gwiaździstym lub anyżem gwiazdkowym).
Pierwsza z nich należy do rodziny selerowatych. Pochodzi z Egiptu i Azji Mniejszej. Anyż gwiaździsty zaliczany jest do rodziny cytryńcowatych, a w niektórych systemach do rodziny badianowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji.
Już w 1500 r. p.n.e. w „papirusie Ebersa” jednym z największych zbiorów receptur starożytnej egipskiej medycyny anyż zalecany był na wiele chorób. Dioskurydes, grecki lekarz, farmakolog i botanik, który żył w Rzymie w czasach cesarza Nerona zalecał tę roślinę zarówno jako lek na kaszel,  antidotum na ukąszenia węży, jak i lek na problemy z pęcherzem i potencją. Karol Wielki i Ludwik Pobożny bardzo cenili działanie anyżu. W IX wieku zaczęto uprawiać go w ogrodach Karola Wielkiego, a hodowla tej rośliny była nakazana prawem. W Europie Środkowej anyż rozpowszechniony został przez benedyktynów. Niestety obecnie w naszym kraju jest prawie zapomniany.
Dzisiaj anyż uprawiany jest głównie w Hiszpanii (hiszpański anyż jest najbardziej ceniony), Bułgarii, Indiach, Turcji, Meksyku i Argentynie.
Anyż gwiazdkowy i biedrzeniec anyż rozróżnić można z łatwością po owocach, te anyżu gwiazdkowego są brązowe, a biedrzeńca szaro-zielone. Rośliny te łączy jeden główny składnik, który sprawia, że w lecznictwie i kosmetologii można stosować je zamiennie, jest nim anetol (olejek o wielu dobroczynnych właściwościach).
Olejek anyżowy ma delikatny słodkawy, ostry zapach, który często jest wykorzystywany do produkcji mydeł zapachowych, ma działanie lecznicze, a także wpływa korzystnie na urodę.
Źródło: Wikipedia

Zastosowanie olejku anyżowego
Trawienie i apetyt
Naukowo uznane jest stosowanie anyżu jako środka regulującego czynności trawienne, a także działającego dezynfekcyjnie na jelita. Anyż łagodzi skurcze żołądka i bóle wątroby oraz wzmaga apetyt.
Wiatropędne i rozkurczowe
Jako środek wiatropędny anyż jest szczególnie polecany w przypadku kolek jelitowych u niemowląt, ale uwaga – nie należy go podawać bezpośrednio niemowlętom. Napar z nasion powinna pić matka karmiąca, a wówczas substancje czynne znajdą się w mleku. Można również podać dziecku napar rozcieńczony z wodą lub mlekiem. Działa rozkurczowo na cały układ trawienny.
Wykrztuśne
Olejek anyżowy jest popularnym składnikiem mieszanek ziołowych na kaszel. Rozrzedza zaległy śluz. Polecany jest przy zapaleniu oskrzeli, gardła, krtani oraz chrypce.
Antyseptyczne i przeciwzapalne
Pomaga zwalczyć infekcje bakteryjne oraz pomaga w gojeniu się ran.
Przeciwreumatyczne
W tradycyjnej medycynie chińskiej anyż jest bardzo popularnym środkiem przeciwreumatycznym, zmniejsza bowiem ból i stany zapalne, a stymulując krążenie krwi.
Uspokajające
Kąpiel z dodatkiem olejku anyżowego doskonale relaksuje, koi nerwy. Zapach anyżu pomaga w nerwicy i ułatwia zasypianie.
Moczopędne
Wykazuje lekkie działanie moczopędne.
Afrodyzjak
Anyż wzmacnia libido, działa zarówno na kobiety jak i na mężczyzn.
Przeciwgrzybicze
Anetole hamują rozwój grzybów (także pleśniowych), przez co olejek anyżowy jest stosowany z powodzeniem w profilaktyce i leczeniu grzybicy.
Wspomaganie laktacji
Olejek anyżowy sprzyja wydzielaniu mleka w okresie laktacji.
Odświeżanie jamy ustnej
Świeże liście anyżku są stosowane w płynach do płukania jamy ustnej i produktach odświeżających oddech.
Źródło: Pixabay
Bóle menstruacyjne
Łagodzi skurcze macicy wywołujące bóle miesiączkowe.
Menopauza
Działanie estrogenne anyżu powoduje, że łagodzi on dolegliwości związane z menopauzą.
Skurcze
Olejek anyżowy zmniejsza skurcze narządów wewnętrznych, mięśni, skurcze i dolegliwości bólowe wywołane biegunką i stresem.
Przeciwpasożytnicze i owadobójcze
Może być używany jako środek przeciwko wszom, pchłom, roztoczu i świerzbowi.
Znaczenie kulinarne
W kuchni anyż stosowany jest przede wszystkim jako przyprawa dodawana do ciast i warzyw. Swoje zastosowanie znalazł również jako dodatek do potraw mięsnych i ryb, dzięki temu, że ułatwia ich trawienie. Anyż często wchodzi w skład popularnej przyprawy – curry. Można go używać jako zamiennika dla kminku i dodawać do gotowanej marchwi, czy kapusty. Anyż można dodawać również do kawy czy herbaty. Nada on napojom korzennego aromatu. Jako składnik anyżówek (Ouzo czy Pernod) wpływa na poprawę trawienia.

Skóra i włosy
Zmarszczki i przebarwienia
Anetol zawiera garbniki i przeciwutleniacze, które chronią skórę przed działaniem wolnych rodników i toksyn, a także chroni przed działaniem promieni ultrafioletowych. Dzięki temu działa przeciwzmarszczkowo oraz chroni przed powstawaniem przebarwień na skórze.
Trądzik
Olejek anyżowy ma właściwości oczyszczające, dzięki czemu pomaga w walce z trądzikiem.
Egzema i łuszczyca
Anetol pomaga oczyścić skórę z blaszek łuszczycowych, dezynfekuje, zapewnia naturalną ochronę, odżywia i wygładza skórę.
Włosy
Stymuluje wzrost włosów, naprawia uszkodzone włosy, nawilża, pomaga zwalczyć łupież.
 
Dawkowanie
Anyż można stosować w postaci naparu lub olejku eterycznego. Olejku nie można stosować bez rozcieńczenia. Dzienna dawka to 3 g anyżu lub 0,3 g olejku.



Przeciwwskazania:
- ostry nieżyt żołądka, jelit, nerek,
- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
- krwawienia wewnętrzne,
Dużych stężeń anyżu powinny unikać:
- małe dzieci,
- kobiety w ciąży,
- chorzy na nowotwory,
- osoby z nadciśnieniem tętniczym,
- osoby o wrażliwej skórze.
 
Napar z anyżu:
  • 1 czubatą łyżeczkę anyżu rozgnieść w moździerzu,
  • zalać 1 filiżanką wody,
  • odstawić pod przykryciem na 10 minut,
  • przecedzić,
  • na kaszel – pić 2-3 razy dziennie po 1 filiżance osłodzonej z miodem,
  • na kłopoty z trawieniem – pić napar niesłodzony. 



Jak zrobić olejek anyżowy w domowych warunkach
  • 1 czubatą łyżeczkę anyżu rozgnieść w moździerzu,
  • wsypać do słoiczka,
  • zalać dowolnym słodkim olejem (polecam olej ze słodkich migdałów),
  • podgrzać w kąpieli wodnej dokładnie mieszając,
  • zamknąć szczelnie pokrywką i przez 3 tygodnie przechowywać w ciepłym i nasłonecznionym miejscu.
Wkrótce pokażę, w jaki sposób użyłam olejku anyżowego do zrobienia kosmetyków.
Korzystałam z:
Andrzej Szymański Lekarz domowy naturalny, Wydanie I, Wydawnictwo W.A.B., Warszawa 1995 ,
Johannes Gottfried Mayer, Bernhard Uehleke, o. Kilian Saum, Zioła ojców Benedyktynów. Mieszanki i leczenie, Bertelsmann Media Sp. z o.o., Warszawa 2004,
Wikipedia.




26 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy wpis, duzo interesujacych rzeczy sie z niego dowiedzialam.

    Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo lubię ciasta i ciastka anyżowe, no i herbatka jest przepyszna. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kosmetyki z olejkiem anyżowym też się Tobie spodobają ;)

      Usuń
  3. Taki niepozorny anyż a ile zastosowań. Świetny post :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet nie wiedziałam, że anyż ma tyle zastosowań... Swego czasu robiłam olej ziołowy podobną metodą jak Twój olejek anyżowy i następnym razem będę o nim pamiętać by go dorzucić;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Co do olejku, to w anyż gwiazdkowy jest bardziej aromatyczny, a zdecydowanie więcej aromatu mają gwiazdkowate owoce niż same nasiona.

      Usuń
  5. Fajny post :) Olejek anyżowy mnie ciekawi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę tego olejku ostatnio naprodukowałam, więc na pewno zamieszczę kilka moich pomysłów na jego wykorzystanie ;)

      Usuń
  6. Rewelacja! Z tylu różnych właściwości znalazłam coś zarówno dla siebie, córki i męża, więc musze się zaopatrzyć w anyż! uwielbiam jego zapach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie nie ma wyjścia, trzeba kupić ;)
      Cieszę się, że informacje się przydają :)

      Usuń
  7. Pamiętam, że jako dziecko jadłam podczas przeziębienia cukierki anyżowe i bardzo mi smakowały. Chętnie zrobię taki olejek - dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie kupowałam i nie używałam anyżu. Gdybym wiedziała o jego właściwościach wcześniej,,, bardzo lubię zdrowy styl życia i na pewno zacznę go używać. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem dlaczego w naszym kraju nie jest popularny i nie są znane jego różnorodne zastosowania, ale można to zmienić ;)

      Usuń
  9. Nie wiedziałam, że anyż ma tyle dobroczynnych właściwości

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie domowe przepisy :) Czekam na przepisy jak zrobić kosmetyki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki olej anyżowy chętnie wykorzystałabym do olejowania włosów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, naprawdę łatwo się go robi, a daje wyraźne efekty :)

      Usuń
  12. jeszcze nigdy nie używałam anyżu

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. Ostatnio zrobiłam dla siebie tonik anyżowy dla skóry suchej i wrażliwej. Działa znakomicie. Pomyślę nad takim dla cery trądzikowej :)

      Usuń
  14. Herbatkę z anyżu piłam na początku przygody z karmieniem i faktycznie świetnie wspomógł moją laktacje ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Aneris „Aneris” D
    Uwielbiam zapach anyzkowy ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za zainteresowanie moim blogiem. Zapraszam do obserwowania, będzie mi bardzo miło :) Odwiedzam każdego z moich czytelników.