Granola może być to znakomitą zdrową przekąską lub składnikiem pożywnego śniadania. Mój podstawowy przepis na granolę podałam wam w jednym z wcześniejszych wpisów Przepis na domową zimową granolę.
Tym razem podpowiem, co dodać do
granoli i jak ją urozmaicić.
Co dodać do granoli
Prócz podstawowych składników,
dodaję do granoli:
- różne ziarna: słonecznik, rodzynki, sezam,
- siemię lniane,
- pestki dyni,
- wiórki kokosowe.
- różne ziarna: słonecznik, rodzynki, sezam,
- siemię lniane,
- pestki dyni,
- wiórki kokosowe.
Dla dodatkowych walorów smakowych dodają:
cynamon, kakao, gorzką czekoladę.
Przygotowując domową granolę, najbardziej eksperymentuję jednak z suszonymi owocami. Wybieram te, które nie zawierają substancji konserwujących (Helio Natura).
Owoce do granoli
Do granoli polecam suszone owoce:
suszone śliwki – są bogate w
błonnik, dzięki czemu pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu
jelit, zawierają miedź i potas a także witaminy B2, B6 oraz A, zapobiegają zaparciom, sycą i oczyszczają organizm ze złogów i toksyn.
suszone daktyle –
są źródłem potasu i miedzi, zawierają mnóstwo błonnika,
charakteryzują się niską zawartością sodu,
suszone figi – są
zdrowym sposobem na uzupełnienie organizmu w węglowodany po
intensywnym wysiłku fizycznym,
suszone morele -
charakteryzują się niską zawartością sodu, dzięki czemu nie
podnoszą ciśnienia krwi, zawierają niacynę wspomagającą min.
układ nerwowy, oraz pomagającą zachować zdrową skórę, witaminę
A, B2, B6, C i E; te z logiem Helio Natura przypominają w smaku karmel i są
słodsze od powszechnych na rynku moreli suszonych z dodatkiem
konserwantów,
suszone goldenberry
(miechunka) – zdrowszy zamiennik żurawiny, 100
gramów owoców goldenberry zawiera o 166% więcej przeciwutleniaczy
niż 100 gramów żurawin,
suszone czereśnie – dla mnie zupełna
nowość, uwielbiam czereśnie i jestem zachwycona że powstał ten
produkt. Spróbujcie koniecznie!
Lubicie suszone owoce?
Uwielbiam wszystko, co kokosowe, więc najczęściej dodaje wiórki kokosowe, ale pozostałe dodatki również znam. 😊
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze w granoli jest olej kokosowy :)
UsuńPyszne jedzonko. Bardzo przydatny wpis.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam !
UsuńUwielbiam suszone czereśnie ! I kokos :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :) Czekam na sezon i jak będzie można też do miseczki dodać własne borówki, maliny czy jeżyny :)
OdpowiedzUsuńOj tak, też się nie mogę doczekać :)
UsuńUwielbiam takie przekąski :)
OdpowiedzUsuńostatnio miechunke bardzo polubilam:P
OdpowiedzUsuńJest smaczna, a póki co mało popularna.
Usuń