Ograniczenie ilości wyjść z domu do minimum z powodu zagrożenia koronawirusem spowodowało u mnie kolejne kulinarne eksperymenty. Wykorzystując kuchenne zapasy przygotowałam bułeczki drożdżowe z makiem na słono. W okolicznych piekarniach spotykam wyłącznie słodkie bułki z makiem, więc przepis na wytrawne będę wykorzystywać jeszcze na pewno wiele razy, szczególnie że jestem miłośnikiem pieczywa z makiem. Mój mąż stwierdził natomiast, że to prawdziwe bułki, które pamięta jeszcze z dzieciństwa. Może i wy znajdziecie w nich smak starych lepszych czasów ;)
Z podanych wyżej względów robiłam zapas
bułek i część z nich trafiła do zamrażarki. Z poniższego
przepisu upieczecie 16 bułek. Łatwo jednak zmniejszyć proporcje i
wykorzystać tylko połowę.
Składniki
Do przygotowania bułek
potrzebne będą:
- drożdże (użyłam
świeżych),
- mąka typ 550,
- mleko,
- cukier,
- sól,
- 1 jajko (żółtko),
- mak.
Przepis na bułki drożdżowe z makiem
Zacznij od przygotowania
zaczynu :)
- 25 g drożdży,
- 3/4 szklanki letniego
mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 2 kopiaste łyżki mąki
550 (50 g).
Wrzuć do miski
rozkruszone drożdże, zasyp je cukrem, zalej letnim mlekiem i
rozmieszaj.
Dodaj mąkę i wymieszaj
dokładnie, by nie było grudek.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe
miejsce na 15 minut.
Ciasto na bułki
Składniki ciasta:
- 750 g mąki,
- 2 łyżeczki soli,
- 320 ml ciepłej wody,
- zaczyn,
- olej do wysmarowania miski.
Przygotowanie
Wymieszaj wszystkie
składniki. Wyrabiaj do momentu aż ciasto odchodzi od ręki. W razie
potrzeby dodaj wody (gdy jest za suche) lub podsyp mąką, gdy za
bardzo się klei.
Gotowe ciasto przełóż
do miski lekko wysmarowanej olejem (ja użyłam rzepakowego, bo taki
miałam pod ręką).
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe
miejsce na 1,5 godziny.
Piekarnik nagrzej do 220 °C.
Podziel ciasto na 16 części,
uformuj z nich bułki, podsyp mąką i lekko spłaszcz.
Posmaruj bułki z wierzchu
odrobiną żółtka i posyp makiem (wystarczy łyżka maku).
Gdy bułki podwoją swoją
objętość ( ok. 15 minut), wstaw je do piekarnika na 10 minut, aż
się lekko zarumienią.
Smacznego!
Zapisuję! No i na pewno wypróbuję! 😃 Nawet chyba jutro :)
OdpowiedzUsuńSuper! Zatem smacznego :D
UsuńWyglądają bardzo apetycznie. Dawno juz nie piekłam bułek :)
OdpowiedzUsuńTeraz jest idealny moment, żeby do tego wrócić ;)
UsuńTe bułeczki wyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńTakie bułeczki są pyszne na śniadanko. Ja również uwielbiam pieczywo z makiem. 😊
OdpowiedzUsuńTaki drobny dodatek, a jak różnica ;)
UsuńPrzepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJak dla mnie super :) Ostatnio robiłam bułeczki w wersji jogurtowej a teraz kusi mnie by upiec chleb :)
OdpowiedzUsuńCo jak co, ale bułeczek nigdy nie piekłam.
OdpowiedzUsuń