Co to jest gluten
Gluten,
to białko znajdujące się w zbożach takich jak:
pszenica, owies, żyto, jęczmień, pszenica płaskurka, orkisz,
pszenżyto i kamut.
Składnik
ten ma niewielką wartość odżywczą, a jego najważniejszym
zadaniem jest związanie mąki w taki sposób, aby nadać wypiekom
odpowiednią strukturę.
Co to jest celiakia
Celiakia
nie jest alergią. Jest to choroba immunologiczna o podłożu
genetycznym, która charakteryzuje się nietolerancją glutenu.
U osób o takich skłonnościach (zarówno u dzieci,
jak i u dorosłych) spożywanie produktów zawierających
gluten wywołuje chroniczne stany zapalne, które prowadzą do zaniku
kosmków jelita cienkiego (odpowiedzialnych za wchłanianie
składników odżywczych) powodując różnego rodzaju niedobory.
Nietolerancja glutenu – objawy i badanie
Najczęściej
występujące objawy to: biegunka, wzdęcia, bóle brzucha, spadek
wagi, u dzieci – zahamowanie wzrostu. Do objawów nie
związanych z układem trawiennym należą – anemia, brak
miesiączki, niedobór witamin i soli mineralnych, osteoporoza,
a nawet niepłodność. Niestety celiakia nie zawsze
objawia się w typowy sposób, u niektórych może sprawiać
wrażenie bezobjawowej i dopiero po odstawieniu glutenu
chory odczuwa wyraźną poprawę stanu psychofizycznego.
W przypadku
podejrzenia celiakii, należy wykonać specjalistyczne badanie krwi,
a jeśli wynik okaże się pozytywny, biopsję jelita cienkiego.
Dieta bezglutenowa
Jedyną
metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie diety
bezglutenowej. Do niedawna celiakię uważano za schorzenie, które
dotyczy wyłącznie małych dzieci i po kilku latach diety, jest
się z niego wyleczonym. Obecnie badania dowodzą, że cierpi
na nią nawet 1 % populacji.
Skomponowanie
posiłków w diecie bezglutenowej nie jest łatwe. Z pomocą
przychodzi catering dietetyczny, dzięki któremu mamy zagwarantowane
całodzienne, zbilansowane wyżywienie, zgodne z potrzebami
naszego organizmu.
Dużym
ułatwieniem dla osób szukających firmy oferującej catering
dietetyczny, jest Cateromarket (wyszukiwarka cateringów
dietetycznych). Jakiś czas temu poszukując w internecie firm
oferujących catering w formie diety pudełkowej w moim mieście,
miałam nie lada problem, wyświetliło się mnóstwo ofert, które
były spoza mojej okolicy, trudno było je porównać i nie
mogłam znaleźć o nich żadnych opinii. Jeszcze bardziej
skomplikowane staje się wybranie diety pudełkowej o konkretnych
wymaganiach (np. catering dietetyczny Bydgoszcz dieta bezglutenowa).
Na takie zapytania pojawia się każda oferta firmy prowadzącej
catering dietetyczny. W przypadku wyszukiwarki mamy możliwość
wyboru miejscowości oraz m.i n. sortowania ofert według wykluczeń
potraw/składników a także celu jaki chcemy osiągnąć.
Catering dietetyczny bezglutenowy Bydgoszcz
Ranking cateringów dietetycznych Bydgoszcz |
Sądzę,
że jest to znakomite rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu
na samodzielne przygotowanie urozmaiconych posiłków, a także dla
takich, które często podróżują i nie chcą rezygnować ze swojej
diety.
Ze
względu na opisywany przeze mnie temat, wybrałam oferty z mojego
miasta dla diety bez glutenu. Wyskoczyło mi 7 propozycji. Uważam,
że to całkiem sporo. Od razu mogłam zweryfikować i porównać
ich ceny - znalazłam oferty od 36 zł do 73 zł za całodzienne
wyżywienie (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek
i kolację). Ciekawa byłam jak wygląda sytuacja w Warszawie-
wyszukiwarka wyświetliła mi listę aż 50 firm, które
ofiarują dietę pudełkową bez glutenu.
Kryteria wyszukiwania cateringów dietetycznych Warszawa |
Co można jeść, a czego nie można na diecie bezglutenowej
Produkty
zbożowe naturalnie niezawierające glutenu, to m. in.: ryż biały
i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, kasza
jaglana z prosa, gryczana, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana,
skrobia ryżowa i skrobia z tapioki, ryżowe i kukurydziane
kaszki dla dzieci, chrupki kukurydziane, popcorn, pieczywo i makarony
z mąk bezglutenowych oraz bezglutenowa bułka tarta.
Zdziwić
niektórych może wszechobecne znakowanie produktów spożywczych
jako bezglutenowe, dopóki nie dowiemy się, w jakich produktach, z
pozoru bezglutenowych, może się ten składnik znaleźć.
Do ryzykownych
produktów należą np.: jogurty owocowe, serki topione, napoje
czekoladowe (gluten w zagęstnikach), sery pleśniowe, wędliny,
konserwy rybne i mięsne, wędliny podrobowe, płatki
śniadaniowe kukurydziane (mogą zawierać słód jęczmienny), mąka
ryżowa, gryczana i kukurydziana (mogą być zanieczyszczone
glutenem), mieszanki przypraw.
Jeśli
chcemy być pewni, że kupowane przez nas produkty były rzeczywiście
bezglutenowe, powinny być oznaczone międzynarodowym licencjonowanym
symbolem Przekreślonego Kłosa.
Cieszy
mnie, że obecnie osoby z celiakią mogą dużo łatwiej przestrzegać
swojej diety niż było to przed laty. W jednej z firm cateringowych,
które znalazłam w wymienionej przeze mnie bazie, są nawet 3
warianty dla bezglutenowej wegetariańska; śródziemnomorska oraz
bez ryb i owoców morza. Stosując taką dietę pudełkową można
zaplanować różnorodne menu na cały tydzień a także
sprawdzić wartość odżywcza posiłków.
Mam
nadzieję, że przybliżyłam wam temat diety bezglutenowej i diety
pudełkowej, która wbrew powszechnie panującym opiniom, nie tylko
przydaje się dbającym o linię celebrytom.
Korzystałam
z:
http://bezgluten.pl/szablon/upload/Broszura%20Schaer%20PL.pdf,
http://www.przekreslonyklos.pl/,
http://ptdl2017.pl/public/files/Prof._Urszula_Demkow_-_sesja_XIV.pdf.
Świetny wpis :)
OdpowiedzUsuńPurpurowyKsiezyc
:)
UsuńCiekawy artykuł. Znów czegoś nowego mogłam się dowiedzieć. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się i również pozdrawiam!
UsuńBardzo ciekawy artykuł. Jak idę do sklepu to tez ostatnio zwróciłam uwagę, że jest sporo (coraz więcej) produktów bez glutenu.
OdpowiedzUsuńzapomniałam dopisać- Pozdrawiam i Zapraszam do mnie.
OdpowiedzUsuńDziękuję, chętnie zobaczę co u Ciebie nowego ;)
UsuńNaprawdę bardzo fajna dawka wiedzy.
OdpowiedzUsuńKażdy może znaleźć coś ciekawego dla siebie i swojego zdrowia.
Super! Ja prawie całkiem wyeliminowałam gluten z diety ;)
Pozdrowionka cieplutkie :)
Dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńNie muszę unikać glutenu, ale bardzo cieszy mnie fakt, że osoby z celiakią mają dostęp do wielu ciekawych produktów bezglutenowych, a i przepisów na blogach przybywa, bo sama w tym kierunku lubię eksperymentować :)
OdpowiedzUsuńMnie interesuję nowości, nie po to żeby zmienić dietę na bezglutenową, ale wypróbować np. zamienniki popularnych produktów.
UsuńBardzo przydatny wpis. Ja nie musze unikac glutenu ale niestety wiele osob ode mnie musi
OdpowiedzUsuńPrzydatny wpis, ja na szczęście nie mam problemu z glutenem, ale za to odstawiłam laktozę :(
OdpowiedzUsuńLaktoza też potrafi narobić kłopotów niestety, a najgorsze że produkty z nią są bardzo smaczne (przynajmniej dla mnie).
UsuńJa na szczęście nie muszę unikać glutenu, ale mam kilku znajomych, którzy stosują dietę bezglutenową z powodu Celiakii. Kiedy spędzam wakacje na wsi, świeżutki biały chleb z pobliskiej piekarni jest obowiązkowym elementem śniadania, nie wyobrażam sobie rezygnacji z takiego rarytasu. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapach świeżego chleba. Jak niewiele nieraz potrzeba do szczęścia ;)
UsuńJa na szczęście nie mam problemu z glutenem :)
OdpowiedzUsuńJa nie muszę unikać glutenu ale to jest dobre, że tworzy się wiele przepisów bez tego składniku, bo wiele osób musi na niego uważać.
OdpowiedzUsuńTeraz jest z tym o wiele łatwiej niż dawniej.
UsuńCiekawy artykuł, chociaż całkiem sporo wiedziałam na ten temat.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo ciekawy artykuł i na pewno wiele ludzi skorzysta z informacji :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny wpis. Zawiera bardzo dużo istotnych informacji.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDużo przydatnych informacji choć przyznam że nigdy się nie interesowałam tym
OdpowiedzUsuńNajlepszy jest umiar, wiedzieć dobrze, ale nie popadać w paranoję ;)
UsuńDziękuje za wyczerpujące informacje :D
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
UsuńBardzo ciekawy post, z dietą bezglutenową próbowała moja i niestety, 2 kg więcej w miesiąc. Powodem nie była chęć utraty wagi.
OdpowiedzUsuńNie jest łatwo się przerzucić i dopilnować kalorii, dlatego wspomniałam o cateringach dietetycznych, na początek może to być bardzo dobre rozwiązanie.
UsuńBardzo ciekawy post, można się dużo dowiedzieć :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNa szczęście nie mam z tym problemu :) I mam nadzieję, że tak zostanie ;)
OdpowiedzUsuńJa nie mam problemu z glutenem, i trochę śmieszy mnie fakt, że co drugi produkt zawiera wielki napis bezglutenowy (nawet na produktach, które z definicji nie powinny go zawierać). Na pewno jest odsetek ludzi, którzy go nie tolerują i spożywać nie mogą, ale w większości przypadków to chyba jednak podązanie za swoistą modą na tego typu dietę.
OdpowiedzUsuńNie dowiemy się czy wszystkie osoby, które taką dietę stosują, mają wskazania potwierdzone stosowanymi badaniami. Dobrze jednak, że na tej popularności korzystają osoby z celiakią, które mają łatwiej znaleźć produktu niezagrażająe ich zdrowiu.
UsuńSama szczęśliwie nie mam problemu z glutenem (ani nie porwał mnie bezglutenowy szał, któremu ulegają osoby nie majace z nim żadnych problemów), ale uważam, że to bardzo dobra ściąga dla osób, u których dopiero wyszło, że nie tolerują glutenu i nie bardzo wiedzą, co z tym począć.
OdpowiedzUsuńTaki był zamysł tego posta :) Dziękuję.
Usuńobecne choroby cywilizacyjne to jakas masakra coraz wiecej chorych
OdpowiedzUsuńNiestety to prawda.
UsuńPowinnam być na diecie bez przenicy, ale mam bardzo słabą silną wolę
OdpowiedzUsuńCiężko sobie odmówić, choć wszystko zależy od tego w jaki sposób Ci szkodzi.
UsuńBardzo fajny i przydatny wpis. Dużo osób dowiaduje się o tym, że nie toleruje glutenu z Internetu. Taka strona rozpisująca dietę itp. powinna być bardzo przydatna. Chociaż myślę że takie decyzje zdrowotne trzeba traktować mega indywidualnie w ścisłej konsultacji medycznej.
OdpowiedzUsuńZgadzam się, konsultacja medyczna powinna być podstawą.
UsuńBardzo ciekawy artykuł. Jednak jakoś nie wiem czy wytrzymałabym na takiej diecie.
OdpowiedzUsuńwww.naturalnieandzia.pl
Jest wiele zamienników, więc można stopniowo się przyzwyczaić i wypracować nowe nawyki żywieniowe.
UsuńCoś dla mnie! :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńSuper
OdpowiedzUsuńCiekawy artykuł:) Na szczęście nie mam problemu z glutenem, co nie oznacza, że nie jem też produktów, które go nie zawierają:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo przydatny artykuł,szczególnie dla osób , które muszą unikać produktów z glutenem. Ja na szczęście do nich nie należe, ale nie raz eksperymentuję w kuchni i często też też mamy gości, którym przyrządzam dania bez glutenu.
OdpowiedzUsuńNa szczęście nie musimy pilnować takiej diety ;-)
OdpowiedzUsuńCiekawe informacje. Dobrze, że ja nie mam problemu z glutenem.
OdpowiedzUsuńPeculiar article, just what I wanted to find.
OdpowiedzUsuńNaprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:-)
Usuń