Ten rok mogłabym nazwać rokiem
lemoniady. Latem, lemoniada jest u mnie prawie codziennie, przy czym nie
kończy się na samej wodzie z cytryną, choć i tą
najprostszą wersję uwielbiam.
Postanowiłam spisać kilka moich
sposobów. Z dalszej części wpisu dowiecie się między innymi
jak zrobić lemoniadę z takich owoców jak cytryny, maliny,
arbuzy, truskawki, brzoskwinie, a także z rabarbaru.
Przepis na lemoniadę – podstawowe informacje
Zauważyłam, że często
lemoniadą nazywany jest napój powstały po zmiksowaniu owoców.
Taki napój to smoothie, lemoniady które ja
przygotowuję, są klarownymi napojami. Do dzbanka zawsze
dodaję kilka plastrów cytryny ze skórą (wcześniej sparzoną).
Dodatkowe owoce wykorzystywane
do lemoniady możemy gotować z wodą i z cukrem
lub dodawać w kawałkach do gorącego syropu z wody
i cukru. Jeśli wybieramy drugi sposób, wystarczy wszystko
wymieszać, dodać chłodnej wody i odczekać około godziny.
Jest to łatwiejsza metoda, ale jej wadą jest mniej intensywny
smak.
Postanowiłam więc skupić się
na przepisach na lemoniadę w wersji gotowanej.
Czym słodzić lemoniadę
Lemoniadę zwykle słodzę ksylitolem,
ale ostrzegam, że może on u niektórych zadziałać
przeczyszczająco. Jako substancji słodzącej można użyć również
między innymi miodu, stewii, czy erytrolu. Dla uproszczenia w przepisach używam kreślenia "cukier".
Jak zrobić lemoniadę arbuzową
Lemoniada z arbuza – składniki:
- 1/2 arbuza,
- 2 szklanki wody,
- 2-3 łyżki cukru,
- sok z 3 cytryn,
- kostki lodu lodu.
Aby przygotować lemoniadę arbuzową
należy zmieszać cukier z gorącą wodą. W innym naczyniu
zmiksować arbuza. Przelać powstałą papkę przez sitko, wlać
do dzbanka i dodać pozostałe składniki. Gotowe!
Jak zrobić lemoniadę brzoskwiniową
Lemoniada brzoskwiniowa - przepis
- 4 brzoskwinie,
- sok z 2 cytryn,
- 2-3 łyżki cukru,
- listki mięty,
- 1 litr wody,
- kostki lodu.
Aby przygotować lemoniadę
brzoskwiniową, do garnka wkładamy posiekane i obrane
brzoskwinie, wlewamy 2 szklanki wody i wsypujemy cukier.
Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy
jeszcze około 10 minut. Po ostudzeniu do dzbanka wrzucamy
brzoskwinie z syropem, dolewamy resztę wody i dokładamy
pozostałe składniki. Możemy użyć też gotowych brzoskwiń
w syropie.
Jak zrobić lemoniadę truskawkową
Lemoniada truskawkowa – składniki:
- 1/2 kg truskawek,
- sok z 1 cytryny.
- 1 litr wody,
- 3 łyżki cukru,
- kilka kostek lodu.
Przygotowując lemoniadę truskawkową
miksujemy truskawki lub rozdrabniamy je w inny wygodny dla
nas sposób. Wlewamy mus z truskawek do garnka. Zalewamy
go szklanką wody, dodajemy cukier i podgrzewamy mieszając. Gdy
rozpuści się cukier, przelewamy wszystko przez sitko do dzbanka
i dodajemy resztę składników.
Jak zrobić lemoniadę malinową
Lemoniada malinowa – składniki:
- 1 litr wody,
- 1 i 1/2 szklanki malin,
- sok z 1 cytryny,
- 5 listków mięty,
- 2 łyżki cukru
- kilka kostek lodu.
Lemoniadę malinową robimy w ten
sam sposób, co lemoniadę truskawkową.
Lemoniada rabarbarowa
Składniki lemoniady rabarbarowej:
- 2 szklanki pokrojonego w kostkę
rabarbaru,
- 4 łyżki cukru,
- 2 cytryny,
- 3 szklanki wody,
- listki mięty,
- kostki lodu.
Rabarbar gotujemy z dwiema
szklankami wody i cukrem do momentu, aż będzie
całkowicie miękki. Powstały syrop przelewamy przez sitko. Dodajemy
sok z cytryny, resztę składników i gotowe!
Przepis na lemoniadę cytrynową
Lemoniada cytrynowa
- sok z 3cytryn,
- 1 litr wody,
- kilka gałązek mięty,
- 4 -5 łyżek cukru,
- kostki lodu.
Do lemoniady cytrynowej lubię dodać
plastry ogórka, sok z pomarańczy. Cytryna nie wymaga rozdrabniania, wystarczy
tylko wycisnąć z niej sok, dodać do wody z rozpuszczonym
cukrem i schłodzić.
Lemoniada lawendowa
Przepis na lemoniadę lawendową
podawałam na Instagramie. Dodałam do niej więcej
składników, które lubię (maliny, ogórek). Nie są one
konieczne.
Przy okazji zapraszam Was
do odwiedzenia mojego profilu na Instagramie, a jeżeli
dołączycie do grona obserwatorów będzie mi jeszcze
milej.
Lubię domowe lemoniady i również często je robię.
OdpowiedzUsuńMoje lemoniady słodzę miodem, nie używam ksylitolu.
Pozdrawiam
Miody dodają innego smaku. Masz jakiś ulubiony do lemoniad?
UsuńDzięki! Będę korzystać!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na tą arbuzową lemoniadę :D
OdpowiedzUsuńLubię i robię, ale raczej w wersji podstawowej :P
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy. Nigdy nie robiłam lemoniady. Zwykle przygotowuję koktajle na bazie jogurtu naturalnego :)
OdpowiedzUsuńJedno i drugie jest super na lato. Koktajle też uwielbiam, najbardziej truskawkowe.
UsuńBardzo lubię i często robię w różnych wersjach smakowych 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam lemoniady :) W tym roku korzystałam raczej z tych podstawowych przepisów, czyli mięta plus limonka i melisa lub z dodatkiem cytryny :D
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy :) Ostatnio polubiłam się z lemoniadą, a to idealny napój na upały.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Love.
OdpowiedzUsuńNa te upały, jak znalazł.
OdpowiedzUsuńWiele ciekawych opcji, chyba najchętniej spróbowałabym malinową :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić a zwłaszcza jak jest taki upał
OdpowiedzUsuńZ nieba mi spadłaś! Dzięks za ten przepis :) Uf, dzisiaj taki upał...
OdpowiedzUsuńRewelacyjne propozycje - ja takie lemoniady uwielbiam, z tym że niczym je nie dosładzam)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
W takim razie pijesz domową wodę smakową, takie też lubię od czasu do czasu, ale wtedy nie dodaję tyle cytryny ;)
UsuńNa pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domową lemoniadę, znacznie lepszy wybór od sklepowej chemii
OdpowiedzUsuńWedług mnie nie tylko zdrowsza, ale także smaczniejsza. W butelkowanych czuć sztuczne dodatki.
Usuńnie wyobrażam sobie zycia bez nich w takich temperaturach jakie mamy obecnie 😁
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona jest ogórek + cytryna + mięta ❤️
Arbuzową i lawendową muszę przetestować:) Już czuję ten smak:D
OdpowiedzUsuńDo lawendowej podchodziłam ostrożnie, ale jest lepsza niż można by się spodziewać.
UsuńCiekawe przepisy, moje córeczki uwielbiają lemoniadę.
OdpowiedzUsuńWiedzą, co dobre :)
UsuńWyglądają tak orzeźwiająco aż by się wypiło taką 😁chętnie zrobię taką lemoniade z arbuza mój ulubiony owoc 🙂😁
OdpowiedzUsuńRobię arbuzową i klasyczną - wszyscy uwielbiają :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis! Przyda się!
OdpowiedzUsuńPycha. Z arbuza bardzo odświeżająca.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za lemoniadą, nie lubię słodzonych napojów.
OdpowiedzUsuń