Cukinia faszerowana
Ostatnio na moim stole króluje
cukinia w różnych postaciach, także na słodko.
Dzisiejszy przepis wynika z mojej sympatii do cukinii oraz do
zapiekanek w bagietce.
W ten sposób powstała fit zapiekanka
z cukinii z pieczarkami, inaczej zwana zapiekanką w cukinii
lub cukinią faszerowaną. Przygotowałam dwie wersje. Jedna wegetariańska, a druga z mięsem mielonym.
Składniki
1 średnia cukinia
100 g pieczarek,
100 g pieczarek,
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki oleju
50 g sera
do smaku: natka pietruszki, sól, czosnek niedźwiedzi, ostra papryka, bazylia.
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki oleju
50 g sera
do smaku: natka pietruszki, sól, czosnek niedźwiedzi, ostra papryka, bazylia.
Jak przygotować cukinię faszerowaną (wersja wegetariańska)
1. Umyj cukinię, odetnij końcówki i
przekrój ją na pół.
2. Wydrąż łyżką cukinię tak, żeby
powstały łódeczki. Lekko je posól.
3. Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę.
4. Na rozgrzanym oleju smaż cebulę. Po 3
minutach dodaj pieczarki.
5. Dodaj paprykę i przyprawy. Smaż około
5 minut.
6. Zetrzyj ser.
7. Podsmażone składniki umieść
w wydrążonej cukinii i posyp tartym serem.
8. Cukinię ułóż w naczyniu
żaroodpornym.
9. Piecz około 20 minut w temperaturze
180°C.
Cukinia faszerowana z mięsem mielonym
Składniki
1 średnia cukinia,
30 g pieczarek,
30 g pieczarek,
80 g mięsa mielonego,
1/2 czerwonej papryki,
1/2 czerwonej cebuli,
4 łyżki oleju,
50 g sera,
do smaku: pieprz, sól, natka pietruszki, ostra papryka.
1/2 czerwonej cebuli,
4 łyżki oleju,
50 g sera,
do smaku: pieprz, sól, natka pietruszki, ostra papryka.
Jak przygotować cukinię faszerowaną z mięsem mielonym
1. Umyj cukinię, odetnij końcówki
i przekrój ją na pół.
2. Wydrąż łyżką cukinie tak, żeby
powstały łódeczki. Lekko je posól.
3. Pieczarki i cebulę pokrój w
kostkę.
4. Na rozgrzanym oleju smaż cebulę. Po 3
minutach dodaj pieczarki.
5. Usmaż pieczarki z cebulą.
6. Mięso usmaż na osobnej patelni.
7. Gdy mięso przestanie być surowe,
dodaj pieczarki.
8. Dodaj paprykę i przyprawy. Smaż
około 5 minut.
9. Zetrzyj ser.
10. Podsmażone składniki umieść
w wydrążonej cukinii i posyp tartym serem.
11. Cukinię ułóż w naczyniu
żaroodpornym.
12. Piecz około 20 minut w temperaturze
180°C.
Smacznego!
taką z mięsem mielonym nie raz robiłam i uwielbiam! I chyba muszę zrobić, dawno nie było :D
OdpowiedzUsuńPewnie, póki są jeszcze ładne cukinie :)
UsuńMmmm.... zrobię taką z mięsem mielonym! :))
OdpowiedzUsuńSuper, smacznego! :)
UsuńA wiesz, że to doskonały pomysł na jutrzejszy obiad? Dziękuję za inspirację:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Świetnie, w takim razie smacznego obiadu! :D
Usuńuwielbiam cukinię i wszystko co z nią związane :D
OdpowiedzUsuńCukinia jest świetna, bo bardzo wszechstronna :D
UsuńJa robię często ale w drugiej wersji :)
OdpowiedzUsuńU mnie też częściej wersja mięsna ;)
UsuńObydwa dania wygladają przepysznie.
OdpowiedzUsuńPewnie to też dzięki temu, że są kolorowe ;)
UsuńPycha, a ja mam cukinię w lodówce :D
OdpowiedzUsuńJa już nie mam, wszystko zjedzone :D
UsuńCukinię bardzo lubię :) Pysznie wyglądają obie propozycje :)
OdpowiedzUsuńObie są bardzo smaczne :)
UsuńTeż czasami robimy podobne :) Pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane warzywa! Któregoś roku nawet dynie ozdobne nafaszerowałam. Były całkiem smaczne!
OdpowiedzUsuńFajnie tak pokombinować ;) Na szczęście sporo warzyw nadaje się do faszerowanie. Takie potrawy dają zupełnie inne niż typowa zapiekanka :)
UsuńRobiłam ten przepis i bardzo sobie go chwale:)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę :)
Usuńuwielbiam faszerowane cukinie! <3
OdpowiedzUsuń