Ten wpis jest pierwszym z cyklu o zdrowych i smacznych pastach do kanapek. Mam w zanadrzu kolejne, więc jak mogliście zauważyć w tytule, nadałam mu #1.
Po raz pierwszy pastę do kanapek ze słonecznika przygotowałam, gdy stwierdziłam, że mam zbyt długo otwarte duże opakowanie nasion, które kupiłam do prażenia. Nasiona mogłam oczywiście przesypać do jakiegoś pojemnika, stwierdziłam jednak, że jest to doskonała okazja na przygotowanie czegoś, co zastąpi na kanapkach masło lub margarynę.
Po raz pierwszy pastę do kanapek ze słonecznika przygotowałam, gdy stwierdziłam, że mam zbyt długo otwarte duże opakowanie nasion, które kupiłam do prażenia. Nasiona mogłam oczywiście przesypać do jakiegoś pojemnika, stwierdziłam jednak, że jest to doskonała okazja na przygotowanie czegoś, co zastąpi na kanapkach masło lub margarynę.
Przy odrobinie chęci, jeśli pastę
wzbogacimy różnorodnymi przyprawami, może nawet być alternatywą
dla pasztetu, czy innych smarowideł. Dziś prezentuję wersję z suszonymi pomidorami.
Składniki pasty ze słonecznikiem i pomidorami
- 1 szklanka suchych nasion słonecznika,
- 10-15 suszonych pomidorów
- 3 łyżki oleju,
- do smaku: sól, papryka słodka, pieprz
kajeński, kilka listków bazylii.
Jak przygotować pastę słonecznikową na kanapki
- Ziarna słonecznika namocz w chłodnej wodzie (minimum 5 godzin).
Możesz zostawić je w wodzie na całą noc. - Odcedź pestki słonecznika i zmiksuj je w blenderze razem z suszonymi pomidorami i olejem.
- Dodaj przypraw i ponownie zmiksuj.
- Przełóż do szklanego naczynia i przechowuj w lodówce.
Uwagi:
Do pasty, którą widzisz na zdjęciach, użyłam 15 pomidorów.
Jeśli po zmiksowaniu pasta słonecznikowa okaże się zbyt gęsta, dodaj kolejną łyżkę oleju.
Pasta nie zawiera wody, przez co jest trwała. Mimo tego, staram się, żeby była zjedzona w ciągu tygodnia.
Jeśli po zmiksowaniu pasta słonecznikowa okaże się zbyt gęsta, dodaj kolejną łyżkę oleju.
Pasta nie zawiera wody, przez co jest trwała. Mimo tego, staram się, żeby była zjedzona w ciągu tygodnia.
Smacznego!
Myślę, że taka pasta by mi zasmakowała.
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna, spróbuj :)
UsuńWow super. Na pewno zrobię. Dzięki :*
OdpowiedzUsuńSuper :D W takim razie smacznego!
UsuńNa pewno smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńNie mogę zaprzeczyć ;)
UsuńFajnie wygląda i jest prosta, spróbuję :D
OdpowiedzUsuńBardzo prosta, proporcje można trochę zmieniać, w zależności czy wolisz bardziej, czy mniej pomidorowy smak :)
UsuńZ pewnością zrobię nie jadłam takiej 😅
OdpowiedzUsuńCieszę się i życzę smacznego :D
UsuńMuszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że polubisz tak jak ja ;)
UsuńPychota! :) Super przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam :)
UsuńPasty uwielbiamy :) Pyszny przepis!
OdpowiedzUsuńEkstra! I do tego łatwa do zrobienia :))))
OdpowiedzUsuń