Orzechy nazywane są skarbami
jesieni. W związku z tym, że powoli zbliża się
jesień, postanowiłam przedstawić Wam kilka ciekawostek na ich
temat i przy okazji odpowiedzieć na pytanie, które
orzechy są najzdrowsze.
Czy orzechy są zdrowe?
Orzechy są zdrowe, i to
jeszcze jak! O tym, że orzechy korzystnie wpływają na
zdrowie, świadczy wiele badań. Postaram się wymienić ich
najkorzystniejsze właściwości, a dociekliwych odsyłam
na koniec wpisu, gdzie zamieszczam bibliografię.
Orzechy są zdrowe, i to
jeszcze jak! O tym, że orzechy korzystnie wpływają na
zdrowie, świadczy wiele badań. Postaram się wymienić ich
najkorzystniejsze właściwości, a dociekliwych odsyłam
na koniec wpisu, gdzie zamieszczam bibliografię.
Właściwości orzechów
Uwielbiam orzechy, między innymi
dlatego że są smaczną przekąską. Mają jednak tą zaletę,
że zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia substancji.
Orzechy a cholesterol
Orzechy potrafią zahamować
wchłanianie cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób układu
krążenia. Dzięki wysokiej zawartości magnezu, potasu i miedzi,
zapobiegają także arytmiom.
Orzechy a nowotwory
Orzechy zmniejszają
skutki stresu oksydacyjnego, który jest przyczyną wielu chorób,
w tym nowotworów.
Czy orzechy tuczą?
Wbrew pozorom orzechy okazują się
pomocne w walce z otyłością. Badania pokazały, że
osoby jedzące orzechy (w ilości odpowiadającej 20 %
całkowitego dziennego zapotrzebowania na kalorie) po pół
roku takiej diety, mogły pochwalić się między innymi:
zmniejszeniem obwodu w pasie, zmniejszeniem tkanki tłuszczowej,
poziomu cholesterolu LDL, wolnych kwasów tłuszczowych. Zmniejszyło
się u nich także ryzyko cukrzycy typu 2.
Orzechy na mózg
Pewnie wiele razy słyszeliście, że
orzechy korzystnie wpływają na mózg. W ostatnich latach
naukowcy przeprowadzili badania, które wykazują że orzechy
mogą przeciwdziałać epilepsji, a także chronić przed
wieloma chorobami neurologicznymi.
Orzechy antidotum na stres
Inne badania, tym razem przeprowadzone
w Australii, udowodniły, że orzechy obniżają poziom
kortyzolu wywołanego przez stres. Dla mnie to zdecydowanie
smaczniejszy sposób niż choćby picie melisy ;)
Orzechy nie tylko zmniejszają
niepokój, czy pomagają w depresji, ale także zmniejszają
agresję.
Jeśli chcecie zapobiec stresowi,
wybierzcie orzechy włoskie.
Orzechy dostarczają selenu
Dzięki wysokiej zawartości selenu,
orzechy wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają męską
płodność, a także zapobiegają nowotworom i chorobom
sercowo-naczyniowym. Najwięcej selenu maja orzechy brazylijskie.
Orzechy na niepłodność
Orzechy wpływają na płodność
mężczyzn nie tylko dzięki zawartości selenu. Wysoka zawartość
kwasu foliowego sprawia, że mają pozytywne działanie
na budowę plemników. Składniki takie jak witamina C, E oraz
cynk mają też istotne znaczenie w wielu procesach związanych
z seksualnością mężczyzn, a także zwiększają żywotność plemników.Orzechy bogate w selen nie bez znaczenia
są także dla kobiet. Regulują cykl miesiączkowy oraz popęd
seksualny.
Które orzechy są najzdrowsze
#1 Orzechy włoskie
- zawierają najwięcej antyoksydantów
spośród orzechów,
- wysoka zawartość białka sprawia,
że są znakomita przekąską dla wegan,
- są bogatym źródłem żelaza,
wapnia, potasu, magnezu i cynku, witaminy E oraz witaminy B6,
- działają dobroczynnie na układ
krążenia, obniżają ciśnienie krwi, chronią przed zawałami,
- chronią przed powstawaniem zakrzepów,
- działają przeciwzapalnie,
- wpływają korzystnie na sprawność
mózgu,
- dzięki zawartości kwasu foliowego,
mają korzystny wpływ na prawidłowy rozwój płodu,
- są źródłem jednonienasyconych
kwasów tłuszczowych, których działanie zmniejsza poziom
cholesterolu i ryzyko chorób serca,
- dzięki zawartości błonnika,
powodują, że dłużej czujemy się syci,
- cynk oraz koenzymu Q10 sprawiają, że
orzechy włoskie wpływają korzystnie na cerę,
- orzechy włoskie polecane są polecane
osobom zestresowanym, nadpobudliwym, przemęczonym, oraz mającym
kłopoty ze snem,
- olej z orzechów włoskich
poprawia stan skóry, polecany jest osobom z łuszczycą i suchą
skórą, działa też korzystnie na włosy, regeneruje je,
odżywia i dodaje połysku.
2# Migdały
- migdały zawierają mnóstwo
witaminy E, która przede wszystkim chroni przed działaniem
wolnych rodników i wspiera układ odpornościowy,
- jedząc je regularnie możemy wpłynąć
na obniżenie poziomu cholesterolu LDL oraz zmniejszyć ryzyko
zawału serca i zapowiedz zakrzepom,
- migdały wspomagają odchudzanie;
hamują głód i wywołują długotrwałe uczucie sytości,
- znakomicie sprawdzają się jako
składnik diety dla osób, których organizm potrzebuje
rekonwalescencji.
- są cennym źródłem wapnia
i fosforu, niezbędnych do budowy kości i zębów,
- z migdałami powinny zaprzyjaźnić
się kobiety w ciąży, są bowiem bogatym źródłem żelaza,
magnez, miedzi, manganu i potasu,
- z migdałów powstaje wspaniały
dla skóry olej, który nawilża skórę, chroni przed powstawaniem
rozstępów, a przy tym jest bezpieczny nawet dla niemowląt.
3# Orzechy nerkowca
- orzechy nerkowca zawierają dużo
białka, polifenoli, witamin: K1, B1, B6 i B5,
- dostarczają dużo żelaza, żelaza,
magnezu, boru, cynku, miedzi i manganu,
- dzięki wysokiej
zawartości selenu jedzenie orzechów nerkowca może zmniejszać
ryzyko chorób tarczycy, wzmacniać układ odpornościowy,
sercowo-naczyniowy, a także poprawiać męską płodność; warto
jednak pamiętać, że nadmiar selenu może zwiększać ryzyko insulinooporności,
- składniki odżywcze zawarte w owocach
nanercza zachodniego sprawiają, że wpływają one one
pozytywnie na układ nerwowy, zapobiegają gromadzeniu się wody w
organizmie, a także wpływają korzystnie na nasza urodę.
Podsumowanie
Skupiłam się na trzech gatunkach
orzechów, które przynoszą najwięcej różnorodnych korzyści.
Podobne właściwości do orzechów włoskich mają mniej
popularne orzechy pekan. Zawierają jednak znacznie więcej tłuszczu.
Poniżej podium, ale nadal wysoko znajdują się orzechy laskowe,
pistacjowe i brazylijskie.
A na koniec ciekawostka. Większość
wymienionych przeze mnie orzechów, to w rzeczywistości
pestkowce, tak samo jak na przykład brzoskwinie. Jeszcze
inaczej jest z popularnymi fistaszkami, które są owocami
rośliny strączkowej.
Jeśli zależy Wam na zdrowej
diecie, wybierajcie orzechy bez dodatków. Solone, albo w karmelu
na pewno nie stanowią zdrowej przekąski, a tym bardziej
nie służą sylwetce.
Literatura:
Zdrojewicz Z. i in., Wpływ składników
zawartych w orzechach na organizm człowieka, Medycyna Rodzinna
3/2015, 124-130.
Dhillon J., Tan S., Mattes R.,, Almond
Consumption during Energy Restriction Lowers Truncal Fat and Blood
Pressure in Compliant Overweight or Obese Adults, The Journal of
Nutrition 2016, 2513–2519.
Gulati S. i in., Effect of Almond
Supplementation on Glycemia and Cardiovascular Risk Factors in Asian
Indians in North India with Type 2 Diabetes Mellitus: A 24–Week
Study, 2016, 402–409.
Schulz E. i in., Cashew consumption
reduces total and LDL cholesterol: a randomized, crossover,
controlled-feeding trial, The American Journal of Clinical Nutrition,
2017, 1070–1078,
Tedong L. i in., Hydro‐ethanolic
extract of cashew tree (Anacardium occidentale) nut and its principal
compound, anacardic acid, stimulate glucose uptake in C2C12 muscle
cells, 2010.
Partnerem wpisu jest easyeco.pl
Bardzo interesujący wpis i cenne informacje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo lubię jeść orzechy. Mniam.
OdpowiedzUsuńSmaczne, zdrowe i można je jeść na surowo ;)
UsuńNajbardziej lubię nerkowca, później pistacje i włoskie :) tak naprawdę orzechy to jedna z moich najbardziej ulubionych przekąsek i lubię też dodawać do jogurtu.
OdpowiedzUsuńU mnie trochę inna kolejność, ale żadnymi nie pogardzę :D
UsuńLubię orzechy, ale chętniej po nie sięgam właśnie choćby jesienią :P
OdpowiedzUsuńMam tak samo, ale latem lubię czasem zjeść lody orzechowe ;)
UsuńJuż wiem z czym będę jadła naturalny jogurt :)
OdpowiedzUsuńJa do jogurtu najbardziej lubię dodawać migdały, ale inne też się sprawdzą.
UsuńBardzo ciekawy wpis, lubię pochrupać orzechy w ciągu dnia, jako zdrową przekąskę :)
OdpowiedzUsuńDobry wybór :)
UsuńTen post na prawdę przekonał mnie do orzechów, których jeszcze niedawno w ogóle nie jadłam. Teraz jem co chwile ❤️
OdpowiedzUsuńSuper, o to chodziło ;)
UsuńZajadam wszystkie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie, wszystkie są wartościowe :)
UsuńUwielbiam orzechy, właśnie w takiej pierwotnej, nieprzetworzonej postaci:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Naprawdę przydatny wpis - dowiedziałam się kilku ciekawych rzeczy - dziękuję ! Poleciłam go na moim fb - uważam że i innym się przyda :D
OdpowiedzUsuńSuper wpis! Wiedziałam że orzechy są zdrowe ale nie wiedziałam że mogą przynieść aż tyle korzyści dla naszego zdrowia :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń