O tym, że jogurt jest smaczny i zdrowy
nie muszę chyba nikogo przekonywać, ale że można go zrobić
samemu, nie wszyscy wiedzą. Dziś przekonam Cię, że można samodzielnie
zrobić nawet jogurt grecki, a od greckiego jogurtu do domowego
twarożku, jest już bardzo krótka droga.
Żeby zrobić jogurt potrzebujemy dwóch
składników: mleka i bakterii jogurtowych. Istotą całego
procesu jest fermentacja, która wymaga odpowiedniej temperatury.
Najprostszym i najpewniejszym sposobem na uzyskanie
i utrzymanie odpowiedniej temperatury jest jogurtownica.
Jogurtownica YogurBerry
Do produkcji moich jogurtów użyłam zestawu YogurBerry. Zestaw nazywa się All-in-one, ponieważ przy jego pomocy mogę zrobić nie tylko jogurt.
Dzięki pojemnikowi do produkcji sera, moje eksperymenty kulinarne nie zakończyły się wyłącznie na jogurcie.
W skład zestawu wchodzą: słoik, uchwyt, wieczko, komora z pokrywą, sitko oraz forma do sera z wieczkiem.
Jak działa jogurtownica i jak zrobić jogurt naturalny
Zrobienie jogurtu w jogurtownicy
jest bardzo proste. Pojemnik skonstruowany jest tak, że wystarczy
nam tylko mleko, bakterie oraz gorąca woda do podgrzania. W
odróżnieniu od innych metod, tutaj nie muszę mierzyć temperatury
mleka, przelewać mieszanki do kilku słoików. Wystarczy kilka
prostych czynności:
1. Do słoika wsypuję saszetkę
z zestawem startowym
2. Dolewam 900 ml pełnotłustego mleka pasteryzowanego,
dokładnie mieszam i zamykamwieczko.
3. Wlewam wodę do komory jogurtownicy, do
wysokości oznaczonej kreską.
4. Do środka wkładam uchwyt, do niego
wstawiam słoik, przykrywam wieczkiem, a następnie pokrywką.
5. Przechowuję w temperaturze
pokojowej 8-10 godzin. Zimą około 12 godzin.
6. Po wyznaczonym czasie przechowuję
w lodówce.
7. Minimalny czas na zgęstnienie
jogurtu w lodówce to 5 godzin.
Tak przygotowany jogurt nadaje się do
zjedzenia w ciągu 7 dni.
Na górze gotowego jogurtu
znajduje się serwatka. Zawiera ona witaminy, więc zamiast ją
wylewać mieszam ją z jogurtem. Ma on wtedy stałą, kremową
konsystencję.
Do deserów lubię używać
jogurtu greckiego. Bardzo łatwo uzyskać konsystencję takiego
jogurtu dzięki odsączeniu serwatki.
Jak zrobić domowy jogurt grecki
Żeby zrobić domowy jogurt grecki odsączam serwatkę z jogurtu naturalnego. Używam do tego specjalnego sitka i pojemnika, które służą także do produkcji twarogu. Przygotowanie takiego jogurtu jest jeszcze łatwiejsze:
1. Wlewam domowy jogurt naturalny na sito.
2. Sito nakrywam wieczkiem.
3. Wstawiam do lodówki na 3-4 godziny.
Gotowe! Na sicie powstaje gęsty jogurt.
1. Wlewam domowy jogurt naturalny na sito.
2. Sito nakrywam wieczkiem.
3. Wstawiam do lodówki na 3-4 godziny.
Gotowe! Na sicie powstaje gęsty jogurt.
Co można zrobić z jogurtu greckiego
W ten sam sposób, który podałam powyżej, po 24 godzinach, z jogurtu greckiego powstaje twaróg, który nadaje się na sernik.
Po 4-5 dniach mam ser jogurtowy –
labneh.
Prawda, że proste!
Moja opinia o jogurtownicy YogurBerry
Przygotowanie
jogurtu w jogurtownicy YogurBerry jest bardzo proste. W odróżnieniu od
wielu produktów tego typu, nie wymaga ona podgrzewania mleka i mierzenia
jego temperatury. Wystarczy, że do jogurtownicy wlewam gorącą wodę.
Razem z zestawem otrzymałam instrukcję obsługi, w formie kolorowej ulotki. Znajdują się w niej wszystkie niezbędne informacje: opis krok po kroku jak korzystać z jogurtwonicy, odpowiedzi na najczęstsze pytania, a nawet podpowiedzi jakie potrawy możemy przygotować z jogurtów.
Zestaw zawiera mało miejsca. Łatwo go umyć.
Jogurtownica dostępna jest w różnych kolorach, więc bez problemu można ją dopasować do wystroju kuchni.
Mogę przygotować jogurt z dowolnego mleka: krowiego, koziego, owczego. Jest podobno nawet sposób na jogurt z mleka sojowego.
Jogurty i sery, które przygotowuję za pomocą zestawu All-in-one YogurBerry są według mnie wyjątkowo smaczne. Jeden z powodów, to pewnie satysfakcja, z tego że robię je samodzielnie :)
ale drugi, to na pewno sprawdzone składniki. Brak zagęszczaczy, np. żelatyny, czy mleka w proszku jest dla mnie zdecydowaną zaletą.
Jeśli zrobisz już domowy jogurt grecki, zapraszam Cię do wypróbowania mojego przepisu na sernik z jogurtu greckiego z borówkami.
Partnerem wpisu jest puregreen.pl
Parę lat temu myślałam o jogurtownicy, ale nie wiem, czy chciałoby mi się robić te jogurty;)
OdpowiedzUsuńTeż się nad tym zastanawiałam, ale to jest tak proste, że jak się już ją ma, to cały czas jest w użyciu ;)
UsuńMuszę pomyśleć o takiej jogurtownicy.
OdpowiedzUsuńBędę musiała kupić taką jogurtownicę i zacząć sama robic jogurty :)
OdpowiedzUsuńWydaje się całkiem proste, a domowy jogurt na pewno jest smaczny i zdrowy :)
OdpowiedzUsuńZrobienie jogurtu jest tak proste, że nawet dziecko sobie poradzi ;)
UsuńTa jogurtownica jest świetna - używałam i mam bardzo dobre wspomnienia!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Mam o niej takie samo zdanie :)
UsuńJestem mega ciekawa czy jogurt z mleka sojowego rzeczywiście by się udał :P
OdpowiedzUsuńWymaga więcej pracy, ale wierzę że da radę :)
UsuńSuper sprawa! jednak z mężem byliśmy zmuszeni z przyczyn zdrowotnych zrezygnować z nabiału. Także sama przyrządzam śmietanę z mleka sojowego i zastępuje mi ona wiele produktów: śmietanę gęstą, 30% i jogurty :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie, że jest na to rada. Znam wiele osób z nietolerancją laktozy. Zamiast całkowicie rezygnować, lub ulegać pokusie i później cierpieć, lepiej je zastąpić, tak jak to robicie Wy :) Pozdrawiam!
Usuńja kurcze takie rzeczy musze kupic, nie zjadłabym swojego jogurtu;P
OdpowiedzUsuńWłasny jest super, nie wiesz co tracisz ;P
Usuńfajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń:D
Usuń