Mus jabłkowy to produkt,
który lubię mieć zawsze w domu. Często robię go samodzielnie, ale od
czasu do czasu kupuję gotowe prażone jabłka w słoiku.
Przydają mi się jako składnik słodkich posiłków i szybkich
deserów.
Tym razem dzielę się przepisem na szybki deser z ciasta francuskiego. Przygotowanie go
zajmuje mniej niż 15 minut.
Efektem tej krótkiej pracy jest 6
dużych ciastek.
Składniki
1 płat
ciasta francuskiego,
1 żółtko (opcjonalnie),
20 dg musu jabłkowego,
2 łyżki cukru pudru,
2 płaskie łyżeczki
cynamonu.
Przygotowanie ciastek z ciasta francuskiego
- Pokrój ciasto na prostokąty.
- Na jedną połowę nakładaj jabłka, a na drugiej zrób nacięcia.
- Pociętą część nałóż na tą, na której są jabłka.
- Jeśli chcesz by ciastka ładniej się zarumieniły, posmaruj je z wierzchu żółtkiem.
- Piecz około 15 minut w 200°C.
Takie proste ciastka są najlepsze! Mniam!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Mało pracy, a dużo przyjemności z jedzenia :D
UsuńBardzo lubię ciasto francuskie i bardzo często wykorzystuję w mojej kuchni :) Z jabłuszkiem jest pycha :)
OdpowiedzUsuńCisto francuskie jest pyszne na słodko i na słono. Z jabłkiem chyba najprostsza opcja.
UsuńOMg, kocham takie proste desery:) Mój kolega kiedyś zrobił mi podobne tylko dodał jeszcze ananasa, było mega!
OdpowiedzUsuńPewnie, z ananasem, brzoskwinią... kombinacji dowolna ilość :)
UsuńWow wyglądają jak z cukierni mniam! :) super że samo wykonanie nie jest trudne :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! W smaku też nie gorsze niż z cukierni :D
Usuńuwielbiam i dosc czesto robie :)
OdpowiedzUsuńSprytny sposób na wykorzystanie całego płatu ciasta :D
OdpowiedzUsuńWpisuje się w zasadę "zero waste" ;)
UsuńSuper pomysł, muszę kupić ciasto :P
OdpowiedzUsuńPolecam te z masłem w składzie :)
UsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńRobię takie od dawna,boskie są :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze kombinuje z formami ciastek. Te akurat są chyba najpopularniejsze w cukierniach :)
UsuńAle mnie nasza ochota z samego rana 😊 Już wiem co będę dziś robić :) Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia! Zrobię sobie
OdpowiedzUsuńMoże nie we Francji, ale w Polsce ciacho z jabłkiem to klasyk ;)
Usuń