Domowe musli, to najlepszy
dodatek do mleka, jogurtów. W składzie takie musli
znajdują się przede wszystkim płatki zbożowe, bakalie i orzechy.
Tak samo jak w przypadku granoli.
Czym więc różni się granola od musli?
Jeśli do musli dodamy
słodzidła (na przykład w postacie miodu, czy cukru klonowego)
oraz oleju, a całość zapieczemy, powstanie chrupiąca
granola. Może ona stanowić samodzielną przekąskę. Nadaję się
także jako dodatek do wypieków, czy lodów.
Do przygotowanie
granoli użyłam bakalii Helio Natura, które nie zawierają takich
konserwantów jak: dwutlenek siarki (E220) i kwas sorbowy (E200).
Dodatek przypraw korzennych sprawia, że granola ma pyszny piernikowy smak i doskonale nadaje się na zimę.
Składniki domowej granoli
250 g płatków owsianych,
40 g prażonych orzechów
laskowych,
30 g suszonej miechunki
(można zastąpić na przykład żurawiną),
40 g nasion słonecznika,
3 łyżki miodu,
1 jabłko,
3 łyżki syropu
klonowego,
1/2 szklanki oleju
kokosowego lub słonecznikowego,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonego
imbiru.
Przygotowanie granoli
1.Rozgrzej piekarnik do
160 °C
2. Rozdrobnij orzechy
i słonecznik (ja zmieliłam je w blederze).
3. Zetrzyj na tarce
jabłko (na średnich oczkach).
4. Wszystkie składniki
(oprócz miechunki) wymieszaj w misce.
5. Zawartość miski wysyp
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Piecz około 40 minut.
W trakcie pieczenia wymieszaj 2 razy całość w taki
sposób, by wszystkie składniki równomiernie się podpiekły.
7. Gotową granolę zostaw do
wystygnięcia.
8. Wymieszaj z miechunką
i przełóż do słoików.
Przechowuj w ten
sposób do dwóch tygodni.
Smacznego!
Partnerem wpisu jest Helio.
Super przepis, sama robiłam bardzo podobną granolę ;)
OdpowiedzUsuńEkstra :D
UsuńRzadko sięgam po jakiekolwiek płatki ;)
OdpowiedzUsuńJa kiedyś nie przepadałam, ale przekonałam się dopiero przy takich przekąskach właśnie. Fajnie nadają się też do ciastek i batoników ;)
UsuńUwielbiam takie domowe musli, ale zawsze mi sie myliło co jest chrupiące a co nie...teraz już wiem;)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Różnica drobna, ale warto ją znać ;)
UsuńNigdy nie robiłam takiej granoli wygląda na prawdę bardzo apetycznie aż zrobiłam się głodna :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPolecam, według mnie jest o wiele smaczniejsza niż musli :)
Usuńmmmm, mój ulubiony posiłek na dzień dobry :)
OdpowiedzUsuńPrzyjemny początek dnia ;)
UsuńIdealne śniadanko :) a pomysł z suszoną miechunką - super!
OdpowiedzUsuńWszystko w jednym (oprócz mięsa oczywiście). Dziękuję i pozdrawiam :D
Usuń