Smak szpinaku poznałam, gdy byłam już prawie dorosła. Moja mama, zmuszana w przedszkolu do jedzenia brunatnozielonej obrzydliwej papki, wzdrygała się na samą myśl o szpinaku, więc w domu nie miałam z nim do czynienia. Nie wiem jak to się stało, ale namówiłam mamę na ponowne spróbowanie szpinaku, w jakiejś bardziej sensownej postaci niż jadła go dawniej. Okazało się, że szpinak nie jest taki zły, zasmakował całej mojej rodzinie i wszedł na stałe do mojego jadłospisu.
Ostatnio miałam apetyt właśnie na
to zielone warzywo. Postanowiłam zrobić więc omlet.
Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – składniki:
15 g szpinaku,
3 jajka,
5 suszonych pomidorów,
10 g sera tartego cheddar,
2 łyżki mleka,
2 łyżki masła lub oleju,
sól, pieprz.
Omlet ze szpinakiem i serem cheddar - przepis
1. Świeży szpinak umyj, usuń ogonki,
sparz wrzątkiem i odsącz wodę. Mrożony szpinak odparuj
na patelni.
2. Przesmaż szpinak z 2 łyżkami
masła.
3. Pomidory pokrój na drobniejsze
kawałki.
4. Do miski wbij jajka i wymieszaj
z mlekiem i dopraw odrobiną soli i pieprzu.
5. Wlej masę z jajek na patelnie
i wrzuć pomidory.
6. Dopraw odrobią soli i pieprzu.
7. Przykryj patelnię i podgrzewaj
omlet na małym ogniu, czekając aż się zetnie.
8. Przed zdjęciem z patelni posyp
omlet potartym serem cheddar (ser się rozpuści).
Smacznego!
Uwielbiam takie omlety i tak właśnie najczęściej jadam szpinak...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Super, ja kiedyś jadłam głownie z makaronem, teraz właśnie omlety :)
UsuńNo i to jest sniadanie, uwielbiam te smaki :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, przyjemnie zacząć dzień z takim daniem ;)
UsuńO tak, uwielbiam dobre omlety.
OdpowiedzUsuńUwielbiam omlety w takim wydaniu jeszcze nie jadlan
OdpowiedzUsuńPolecam, przepis nie jest wymagający, a wrażenia smakowe bardzo przyjemne ;)
UsuńOooo właśnie dawno omleta nie robiłam, dobry pomysł na weekend :D
OdpowiedzUsuńzjadłabym a dawno nie robilam
OdpowiedzUsuń