Wczoraj po południu przygotowywałam się na przyjście gości. Zawijając roladki z tuńczykiem, jedną z moich ulubionych karnawałowych przekąsek na zimno, przypominałam sobie, że nie pokazałam ich jeszcze na blogu. Zdążyłam jeszcze zrobić zdjęcie ostatniej sztuki, a dziś podaję Wam przepis.
Składniki tortilli z tuńczykiem
4 tortille,
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
(razem 340 g),
3 małe ogórki kiszone lub konserwowe,
majonez,
1/2 czerwonej cebuli,
1 średnia czerwona papryka,
kilka gałązek natki pietruszki,
pieprz do smaku (nie jest konieczny).
Przygotowanie roladek z tortilli na zimno
1. Odsącz tuńczyka.
2. Pokrój w drobną kostkę ogórki, cebulę i paprykę.
3. Posiekaj pietruszkę.
4. Wszystkie składniki wymieszaj z 3
łyżkami majonezu.
5. Wysmaruj majonezem tortillę i
ułożyć na niej farsz, w taki sposób, by około 1,5 cm od
brzegu nie było farszu.
7. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
8. Przed podaniem pokrój w kawałki
o grubości 3-4 cm.
Smacznego!
Uwielbiam takie przekąski...nie tylko na imprezę;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Ja po raz pierwszy przygotowałam ją na Wigilię :D
UsuńFajna przekąska, w tym roku karnawał taki długi, że na pewno przyda się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPrawda :D
UsuńMniam. Idealny przepis, uwielbiam tuńczyka <3
OdpowiedzUsuńTeż bardo lubię tuńczyka. Muszę przypomnieć sobie przepis na moja ulubiona sałatkę z tuńczykiem, bo niestety nie miałam jej zapisanej :/
UsuńFaktycznie idealna przekąska na imprezkę :) a teraz karnawał to nóżna szykować :)
OdpowiedzUsuńW karnawale smakuje najlepiej ;)
UsuńMmm...ale narobiłaś mi apetytu na taką przekąskę :)
OdpowiedzUsuńSmaczna jest i szybko się ją robi. Polecam :)
UsuńPyszna przekąska! I ładne paznokcie autorki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń