Brownie bez glutenu
Dziś przedstawiam Wam przepis na słodki deser bez pieczenia z samych pysznych składników – brownie z orzechami, suszonymi daktylami i śliwkami. Jest nie tylko smaczne, ale też pożywne, dlatego znakomicie nadaje się na zimę. Przepis na takie ciasto czekoladowe może spodobać się też osobom na diecie bezglutenowej, bo nie ma w nim składników zawierających gluten.
Zapraszam :)
Składniki brownie bez pieczenia
Ciasto
1/2 szklanki orzechów laskowych,
30 g czekolady 70 %,
2 płaskie łyżki kakao,
10 suszonych daktyli,
5 suszonych śliwek,
1 łyżka roztopionego oleju kokosowego,
2 łyżki syropu klonowego.
Pianka
5 suszonych daktyli,
1 łyżka płatków migdałowych albo migdałów blanszowanych,
1/2 szklanki mleka kokosowego,
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego,
3 łyżki miodu.
Przygotowanie bezglutenowego brownie z orzechami
1. Rozdrobnij orzechy w robocie kuchennym.
2. Dodaj suszone śliwki i daktyle.
3. Rozdrobnij czekoladę (ja używam do tego noża).
4. Dodaj do masy czekoladę, kakao, olej kokosowy i syrop klonowy i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz zwartą konsystencję.
5. Przełóż cisto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw w lodówce na 20 minut.
6. Wymieszaj wszystkie składniki na piankę w taki sposób, aby uzyskać gładką masę.
7. Wyjmij ciasto z lodówki i wylej na nie piankę.
8. Pozostaw w lodówce na minimum 3 godziny.
Smacznego!
Szkoda, że nie cierpię orzechów i daktyli :P
OdpowiedzUsuńJa daktyli samych też nie lubię, ale tu fajnie sklejają i nie czuć tego smaku ;) Ale z orzechami już nic nie poradzę :D
Usuńidealne❤
OdpowiedzUsuń:D
UsuńAle pychotka, uwielbiam wszystkie składniki :D
OdpowiedzUsuńW takim razie to ciasto jest dla Ciebie ;)
UsuńWygląda obłędnie, ale ja nie lubię daktyli :P
OdpowiedzUsuńPisałam o tym wyżej. Ja też nie lubię daktyli osobno ;P
UsuńWygląda całkiem smakowicie :)
OdpowiedzUsuńIntuicja Cię nie zawodzi ;)
UsuńBosko, dzięki za przepis niebawem znowu wskakuje na bezglutenową :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przyda :D
Usuńczyta sie to bardzo smakowicie-zapisuje przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper :D
Usuńmmmmm... nigdy nie próbowałam syropu klonowego. Twój pomysł na ciasto to zdrowsza o wiele opcja od tradycyjnej:)
OdpowiedzUsuńSyrop klonowy bardzo tu pasuje, ale jeśli nie masz, możesz zastąpić większą ilością miodu.
UsuńRobiłam kiedyś brownie z fasoli ale nie do końca wyszło, ten przepis zdecydowanie bardziej mi pasuje :D Może spróbuje >?
OdpowiedzUsuńJa tego z fasoli nie próbowałam, nie brzmiało mi apetycznie :D Teraz widzę, że słusznie zrobiłam.
UsuńCiekawa alternatywa dla zwykłego brownie. O ile to z fasoli kompletnie mi nie podeszło, o tyle to jest warte spróbowania!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Te składniki o niebo lepiej komponują się z czekoladą niż fasola ;)
UsuńAle fajny przepis! Muszę go koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj i daj znać jak wyszło! :D
UsuńAle świetny przepis, na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńSuper, daj znać jak wyszło :D
UsuńBrownie kochają moje dzieci :) i ja też je lubię :)
OdpowiedzUsuńDoskonale Was rozumiem :D
Usuń