Cukinia często gości w mojej kuchni. Zwykle jest jednym ze składników obiadu. Tym razem jednak cukinię użyłam do przygotowania czekoladowego ciasta – brownie, które nie tylko jest smaczne, ale także zdrowe. Zapraszam więc skorzystania z przepisu na fit brownie z cukinii i jabłek.
Składniki brownie z cukinii
420 g potartej odsączonej z wody cukinii,150 g musu jabłkowego,
2 duże jaja,
1/2 szklanki ksylitolu,
1 łyżka ekstraktu waniliowego,
1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
1/2 szklanki kakao,
150 g pokruszonej czekolady 70%,
1 1/2 łyżeczki sody,
szczypta soli.
Przygotowanie
Potrzyj cukinię na tarce lub zmiksuj w blenderze (nie obieraj).Rozgrzej piekarnik do 170°C.
W misce wymieszaj jajka, mus jabłkowy oraz cukier.
Dodaj mąkę, kakao, sodę, sól i ekstrakt waniliowy i cukinię. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Wylej ciasto do formy i równomiernie posyp pokruszoną czekoladą.
Piecz około 35 minut w 170°C .
Uwagi
Możesz użyć także zwykłej mąki lub mąki bezglutenowej.
Czekoladę możesz wrzucić już w trakcie mieszania składników w misce.
Smacznego!
Ja robię zawsze z fasoli, ale Twoja opcja też brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńSkoro lubisz brownie z fasoli, to z takiego będziesz na pewno zadowolona :)
UsuńW takiej opcji nie jadłam. Fasolowe niezbyt mi smakowało, może to będzie bardziej zjadliwe...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Bez obaw, nie czuć tego że jest z cukinii :D
UsuńNa wariant z cukinią bym nie wpadła, chociaż eksperymentuję z Brownie :)
OdpowiedzUsuńTo ciesze się, że podpowiedziałam coś nowego :)
UsuńUwielbiam ciasta z cukinii :) Twoje wygląda mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńI takie jest ;)
UsuńWygląda pysznie, chętnie spróbujemy! Póki co robiliśmy tylko brownie z czerwonej fasoli :)
OdpowiedzUsuńSpróbujcie i dajcie znać jak smakuje w porównaniu z "fasolowym" :D
Usuńświetny przepis! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńA ostatnio nie miałam pomysłu na ogromną cukinię :P Zapamiętam i spróbuję :D
OdpowiedzUsuńmniam wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda ;)
UsuńDla mnie to chyba było by za słodkie:p
OdpowiedzUsuńGorzka czekolada i kakao robią swoje. Nie lubię przesadzać z cukrem :)
UsuńJestem ciekawa czy posmakowałaby mi taka wersja ciasta brownie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie!
Jak lubisz brownie, to na pewno będzie Ci smakować :)
UsuńTo ciasto wygląda zjawiskowo :) z chęcią je wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń:D
Usuńwygląda kusząco
OdpowiedzUsuńubóstwiam brownie w każdym wydaniu! :)
OdpowiedzUsuń