Dziś propozycja
sezonowa, czyli pasta do kanapek z dyni. Dodatkami są tahini,
czyli masło sezamowe, oraz suszone pomidory.
Mając zapas purée
z dyni, pastę do kanapek możemy jeść przez cały rok.
Składniki pasty z dyni
- 500 g dyni,
- 3 łyżki tahii,
- 5 suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- do smaku: sól, gałka muszkatołowa.
Jak przygotować pastę z dyni na kanapki
Zaczynam
od przygotowania purée na parze. Mam do tego specjalny
garnek, ale bez problemu możesz użyć sitka lub durszlaka.
1. Obierz dynie i
pokrój w kostkę.
2. Gotuj dynię
do miękkości (około 15 min).
3. Miękką dynię
odstaw do odparowania i odsączenia.
5. Przełóż dynię do blendera i zmiksuj z pozostałymi
składnikami.
Gotowe.
Z czym podawać:
Pasta z dyni
bardzo dobrze smakuje z czerwoną papryką, natką pietruszki,
kiełkami lub inną zieleniną.
Smacznego :)
Przyznam, że z suszonymi pomidorami polubiłam się niedawno. A tą pastę muszę spróbować:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Suszone pomidory to super dodatek :)
UsuńJeszcze nigdy nie robiłam puree z dyni ;)
OdpowiedzUsuńPuree z dyni szybko się robi, i jest wyjściowym składnikiem wielu przepisów. Teraz naszła mnie ochota na chleb z dyni, też z purre właśnie. Polecam :)
UsuńMatko, ale to musi być dobre!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńO takiej paście nie słyszałam :) Jestem bardzo ciekawa jej smaku
OdpowiedzUsuńTrudny do pisania ale przyjemny i delikatny smak. Nic się wyraxnie nie wybija, więc trudno go opisać, trzeba spróbować ;)
UsuńUwielbiam takie pasty! Wszystkie składniki uwielbiam, więc koniecznie muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper, daj znać jak zrobisz. Życzę smacznego :)
UsuńTak czytam i jestem ciekawa czy zasmakuje mi. Bo ostatnio robiłam placki z dyni i kompletnie mi nie smakowały.
OdpowiedzUsuńA wiesz, że też nie przepadam za plackami z dyni ;)Z pastą jest inaczej, jest delikatna w smaku i dynia się nie wybija.
UsuńMuszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńSuper :D
UsuńTo musi być pyszne, robiłam kiedyś pastę z dyni, ale pieczonej :)
OdpowiedzUsuńSmak na pewno podobny, tylko tutaj trzeba poczekać na odparowanie wody. Następnym razem pewnie też upiekę dynię, bo chcę przygotować puree na zapas ;)
UsuńZ chęcią zrobimy taką w domu :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie :D Polecam użyć dynię piżmową albo hokkaido.
UsuńŚwietny przepis, wykorzystam bo akurat jutro planuje ciasto z dyni:)
OdpowiedzUsuńSuper, ja jutro mam w planach kolejny chleb z dynią :D
Usuń