Zapowiadałam cykl przepisów o smacznych i zdrowych pastach do chleba, zatem dziś kolej na drugą propozycję – guacamole, czyli pastę z awokado.
Przy okazji podpowiadam z czym jeszcze, prócz kanapek, można podawać guacamole.
Przepis na guacamole
Składniki
Do przygotowania guacamole potrzebne są następujące składniki:
1 dojrzałe awokado,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki soku z limonki,
do smaku: sól, pieprz, ostra papryka.
Przygotowanie guacamole
1. Sparz awokado wrzątkiem, przekrój wzdłuż, wyjmij pestkę.
2. Wyjmij miąższ awokado, przełóż do miski i ugnieć widelcem.
3. Zmiażdż czosnek i dodaj do miski.
4. Dodaj sok z limonki.
5. Całość dopraw solą, pieprzem i chilli.
Z czym podawać guacamole
Guacamole z chlebem
Najprostsze rozwiązanie, to podanie guacamole z chlebem. Mi najbardziej smakuje ciemne pieczywo. Najczęściej dodaję do tego pomidory i czarnuszkę.
Guacamole z grzankami
Guacamole świetnie prezentuje się z grzankami zrobionymi z bagietki. Wystarczy pokroić bagietkę, wstawić do piekarnika na maksymalnie 10 minut i piec w 180°C . Po wyjęciu posmarować pastą z awokado.
Grzanki z awokado są doskonałymi przekąskami na imprezę. Bardzo dobrze smakują z kawałkami wędzonego łososia.
Guacamole z nachosami
Nachos, to czipsy z tortilli. Doskonale nadają się do guacamole.
Choć tradycyjnie nachosy przyrządzane są z roztopionym serem, możemy łatwo zrobić ich domową wersję fit.
Choć tradycyjnie nachosy przyrządzane są z roztopionym serem, możemy łatwo zrobić ich domową wersję fit.
Guacamole z tortillą
Skoro wymieniłam nachos, to nie może zabraknąć tortilli. Tutaj pasta z awokado występuje jako dodatek, w połączeniu np. z pomidorami, papryka, mięsem mielony, kawałkami kurczaka, krewetkami, łososiem, na co tylko masz ochotę.
Tacos z guacamole
W podobny jak wyżej sposób można przygotować farsz do tacos.
Guacamole z jajkiem
Jeśli nie chcesz jeść pieczywa ze względu na zawartość gluten, większość z powyższych propozycji możesz zastąpić produktami bezglutenowymi.
Sposobem na podanie guacamole bez pieczywa, są natomiast faszerowane jajka.
Którą wersję wybierasz?
Ja to bardzo chętnie zjadłabym wszystkiego po troszkę :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńDa się, i to bez problemów :D
UsuńUwielbiam guacalone :) Zazwyczaj jestem leniwa i kupuje gotowe :D
OdpowiedzUsuńO tam zaraz leniwa, czasem trzeba sobie życie ułatwiać ;) Wszystko, co wymieniłam jest do kupienia :D
UsuńWybieram tacos:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Bardzo dobry wybór, właśnie ostatnio robiłam takie placki :D
UsuńCiągle planuję je sobie zrobić na kanapki, ale zawsze kończy się na planach :P
OdpowiedzUsuńMoże w końcu się uda :D Zdarzyło mi się kiedyś zostawić na drugi dzień i na śniadanie też było OK.
UsuńGuacamole jeszcze chyba z chlebem nigdy nie jadłam :) U mnie zawsze jako dodatek do frytek, kopytek, pierogów itd. :)
OdpowiedzUsuńZupełnie inne sposoby niż moje. Guacamole po polsku ;D
UsuńCiągle zbyt rzadko przygotowuję zdrowe pasty do chleba. Czas to zmienić
OdpowiedzUsuńPolecam :) Ja często używam samodzielnie, ale też zamiast masła i margaryny. Lubię kanapki, ale bez smarowidła nie mogę przełknąć.
Usuńjeszcze nie jadłam takiego specjału, ale na pewno mi posmakuje :)
OdpowiedzUsuńja kocham avokado i staram sie przemycac dzieciom
OdpowiedzUsuń