Dziś kolejny w tym sezonie przepis na kurki. Tym razem zupełnie inny, a mianowicie łosoś z kurkami w cieście francuskim. Przygotowaną przeze mnie porcja najedzą się maksymalnie 3 osoby.
Składniki
300 g filetu z łososia bez skóry,250 g ciasta francuskiego,
100 g kurek,
1 jajko,
1/2 cebuli,
2 łyżki masła,
sok z cytryny, sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi.
Przygotowanie łososia z kurkami w cieście francuskim
1. Na roztopionym maśle podsmaż cebulę.2. Dodaj kurki i podsmaż z cebulą.
3. Rozgrzej piekarnik do 200°C
4. Ciasto rozłóż na papierze do pieczenia, bo bokach potnij w pasy.
5. Oprósz łososia przyprawami i skrop delikatnie sokiem z cytryny.
6. Rybę rozłóż na cieście, kładąc wąski kawałek pod spód, tak żeby całość miała podobną szerokość.
7. Połóż farsz.
8. Zawiń w cisto francuskie w taki sposób, jak na zdjęciu.
9. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
10. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 200°C, aż ciasto się zarumieni (około 30 minut).
Smacznego!
Ależ to musi być pyszne. Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, że jest ;)
UsuńBardzo lubię rybę w cieście francuskim, a do tego te kurki...Pycha!
OdpowiedzUsuńSama nie wiem co najbardziej lubię ;)
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńTeraz Niedźwiedź pójdzie do kuchni i mi wyczaruje :D
OdpowiedzUsuńW takim razie smacznego :D
UsuńŚlicznie to wygląda, ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne i wychodzą z niego fantastyczne dania :)
OdpowiedzUsuńTak, na słono i na słodko tak samo smaczne :)
UsuńPyszne danie!
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńjeju ależ to musi przepysznie smakować!
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda - dodatkowo wszystkie składniki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania z ciastem francuskim, a w połączeniu z łososiem i grzybami? Wow! :)
OdpowiedzUsuńCudo, jeszcze takiego nie jadłam :P
OdpowiedzUsuń