Podczas pobytu na Cyprze, zachwycił mnie jeden z tamtejszych specjałów, ser Halloumi.
Po raz pierwszy spróbowałam go przypadkiem, gdy z powodu opóźnionego lotu, na obiad mogliśmy wybrać się dopiero o 19:00. W okolicznych tawernach były takie tłumy, że nie byliśmy w stanie czekać na kolejne pół godziny przy pustym stoliku i wybraliśmy się do pobliskiego galerii handlowej.
Była niedziela i część punktów gastronomicznych była już niestety zamknięta, ale udało nam się trafić na coś z kuchni cypryjskiej w specjalnej ofercie tamtejszego Burger Kinga - bułkę z serem Halloumi. Ser smakował nam wyjątkowo, jak się później okazało, nie tylko ze względu na ogromny głód.
Jest on po prostu wyśmienity.
Po raz pierwszy spróbowałam go przypadkiem, gdy z powodu opóźnionego lotu, na obiad mogliśmy wybrać się dopiero o 19:00. W okolicznych tawernach były takie tłumy, że nie byliśmy w stanie czekać na kolejne pół godziny przy pustym stoliku i wybraliśmy się do pobliskiego galerii handlowej.
Była niedziela i część punktów gastronomicznych była już niestety zamknięta, ale udało nam się trafić na coś z kuchni cypryjskiej w specjalnej ofercie tamtejszego Burger Kinga - bułkę z serem Halloumi. Ser smakował nam wyjątkowo, jak się później okazało, nie tylko ze względu na ogromny głód.
Jest on po prostu wyśmienity.
Gdzie kupić ser Halloumi
Najłatwiej
kupić go na Cyprze ;)
Na szczęście
w Polsce też jest dostępny. Na ser Halloumi trafiłam
w Auchan, a także podczas greckiego tygodnia w Lidlu.
Jak smakuje ser Halloumi
Ser Halloumi ma delikatny, słodko-słony smak, jest soczysty, a w konsystencji jest nieco podobny do sera Mozzarella. Jego zaletą jest to, że podczas grillowania, czy smażenia nie zmienia swojego kształtu, a jedynie pokrywa się delikatną lekko chrupiącą złocistą skórką
Najlepiej smakuje na ciepło.
Niekiedy ser Halloumi można kupić już przyprawiony, najczęściej suszonymi ziołami, przede wszystkim miętą. Ja jednak wolę przyprawić go według własnego gustu.
Ser Halloumi jak zrobić
Przyrządzić ser Halloumi możemy grillować zarówno na typowym grillu, a także na patelni, czy w piekarniku.Najczęściej grilluję go urządzeniu typu trzy w jednym, gdzie mam gofrownicę, toster i grill.
Żeby przygotować ser, wystarczy skropić go oliwą i grillować po obu stronach, aż się wyraźnie zarumieni.
Żeby przygotować ser, wystarczy skropić go oliwą i grillować po obu stronach, aż się wyraźnie zarumieni.
Ser Halloumi - przepis na sałatkę
Ser można podawać na
słono jak i na słodka. Moja ulubiona wersja to właśnie
sałatka z serem Halloumi i fasolką szparagową.
Sałatka z serem Halloumi - składniki
- około 225 g sera
Halloumi,
- 2 pomidory,
- 200 g fasolki szparagowej,
- garść rukol.
Przygotowanie sałatki
1. Ugotuj fasolkę w osolonej
wodzie.
2. Oparz i obierz pomidory, a
następnie pokrój je na ćwiartki.
3. Przygotuj rukolę.
4. Wszystkie składniki połóż
na talerzu.
5. Przygotuj ser na grillu, w
taki sposób, jak podałam wyżej.
6. Gdy na serze pokażą
się przypieczone paski, zdejmij go i przełóż na talerz.
7. Całość skrop oliwą.
Smacznego!
jeżeli podobny do mozzareli to bym go na pewno polubiła :D ta sałatka przepysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńPodobny, tylko jeszcze lepszy :D
UsuńO jacie przekonałaś mnie by spróbować tego sera :D Nigdy nie jadłam a opis mnie skusił :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam go i chętnie po niego sięgam :)
OdpowiedzUsuńA prawie zapomniałam o istnieniu tego sera... Ale już wiem, co wrzucę na grila w weekend :-)
OdpowiedzUsuńJeśli smakuje tak jak wygląda to na pewno jest smaczny:) W tym roku być może polecimy na Cypr, więc kto wie, może go spróbuję:)
OdpowiedzUsuń