Żurawiny nazywane
są "bombą witaminową". Choć znane są głownie
z zapobiegania zapaleniom pęcherza, mają mnóstwo innych
właściwości pożytecznych dla zdrowia, a do tego stanowią
wspaniałą przekąskę. Suszona żurawina zastępuje mi ostatnio
cukierki, dodaję ją również do wielu innych dań, dlatego
postanowiłam napisać o jej właściwościach zdrowotnych.
Pochodzenie żurawiny
Największymi obecnie
producentami żurawiny są: USA, Kanada, Polska, kraje skandynawskie,
a także Rosja i Białoruś. Jako pokarm owoc z
Ameryki Północnej, żurawina była spożywana przez jej rdzennych
mieszkańców, początkowo nosiła różne nazwy w różnych
językach plemiennych, obecna nazwa "żurawina" pochodzi
od europejskich kolonizatorów z Ameryki Północnej
i związana jest z podobieństwem kwiatu żurawiny
do kształtu głowy i szyi żurawi sandhillowych.
Co zawierają owoce żurawiny
Dzięki zawartości naturalnego konserwantu (kwasu
benzoesowego), owoce żurawiny zachowują na długo swoje
właściwości oraz chronione są przed rozwojem bakterii
i drożdży.
Świeża żurawina zwiera
aż 87% wody, sporo błonnika, a także takie witaminy,
między innymi: C, E, K1 oraz witaminę B6 i kwas pantotenowy
oraz minerały: wapń, miedź, żelazo, potas, mangan i jod.
Żurawina bogata jest także w przeciwutleniacze flawonoidy.
Przeciwutleniacze w żurawinie
Przeciwutleniacze,
to związki chemiczne, które mają zdolność do wstrzymania
lub opóźnienia procesu utleniania substancji, powstrzymując proces
powstawania wolnych rodników. Uchodzą za jeden z najlepszych
środków profilaktycznych przeciw niektórym nowotworom (np.
okrężnicy lub płuc) i chorobie niedokrwiennej serca.
Antyoksydanty często występują w suplementach diety, ale te
zawarte w naturalnym pożywieniu są lepiej przyswajalne,
a zatem skuteczniejsze. Flawonoidy także należą
do przeciwutleniaczy, ale spełniają znaczenie więcej funkcji:
wymiatają wolne rodniki, chronią lipidy i pomagają usunąć
z organizmu metale ciężkie. Ponadto polecane są w profilaktyce
chorób układu krążenia, pomagają zapobiegać krwawieniom,
żylakom, obniżają poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi oraz
zapobiegają wrzodom. Charakteryzują się dużą stabilnością,
nie tracą swoich zdolności antyoksydacyjnych w procesie
termicznego przetwarzania oraz pasteryzacji.
Właściwości zdrowotne żurawiny
Działa przeciwutleniająco
Posiada
kilkanaście składników przeciwutleniających, dzięki którym
chroni krew, mózg, komórki skóry, zwiększa zdolności
antyoksydacyjne w naszym krwiobiegu oraz zmniejszenia ryzyko
stresu oksydacyjnego.
Działa korzystnie na układ moczowy
Żurawina redukuje
liczbę bakterii E.Coli, które najczęściej wywołują stany
zapalne i infekcje dróg moczowych. Proantocyjanidyny
nie pozwalają bakteriom E.Coli pozostać i namnażać
się na ściankach pęcherza, hamują przyleganie bakterii
do ścian komórkowych dróg moczowych, ograniczając ich
namnażanie i ułatwiając ich wydalanie z organizmu.
Żurawina zawiera także sporo cytrynianów, które przeciwdziałają
powstawaniu złogów szczawianowo-wapniowych, dzięki czemu zapobiega
kamicy nerkowej.
Reguluje poziom cholesterolu
Spożywanie żurawiny pomaga obniżyć poziom złego
cholesterolu (LDL) i podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL),
który chroni układ krwionośny, zapobiegając w ten sposób
miażdżycy.
Walczy z komórkami nowotworowymi
Ze względu na
obecność proantocyjanidyn, suszone żurawiny pomagają spowolnić
rozwój i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
Naukowcy z University of Massachusetts Dartmouth w Stanach
Zjednoczonych zbadali, że ekstrakt z żurawiny nie tylko
hamuje rozwój raka jelita grubego, ale znacząco (aż o połowę)
wpływa na zmniejszenie guzów.
Zapobiega rozwojowi próchnicy i chorobom dziąseł
Polifenole znajdujące się
w żurawinie pomagają likwidować drobnoustroje wywołujące
próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia.
Może zapobiec grypie
Być może w niedalekiej przyszłości będziemy
w stanie zwalczyć wirusa grypy dzięki żurawinie. Badania
przeprowadzone przez naukowców Uniwersytetu Hebrajskiego
w Jerozolimie wykazały, że aktywne składniki żurawiny
hamują przywierane wirusa do ścian komórek i w ten
sposób powstrzymały rozwój grypy.
Profilaktyka miażdżycy i chorób serca
Polifenole zawarte w żurawinie
zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy oraz
nadciśnienia.
Pomoc przy wrzodach żołądka
Wrzody żołądka mogą być powodowane przez bakterię
Helicobacter pylori. Aby się rozwinęły, bakteria musi przyłączyć
się do błony śluzowej żołądka. Żurawina zawiera związki
polifenolowe, które zapobiegają przywieraniu kolonii Helicobacter do błon śluzowych
i erytrocytów.
Właściwości kosmetyczne żurawiny
Żurawina ma nie tylko zastosowanie w
medycynie, ale również poprzez swoje cenne właściwości, coraz
częściej wykorzystywana jest w kosmetyce. Kosmetyki z żurawiny
działają nawilżająco, zmniejszają stany zapalne, wzmacniają
skórę, poprawiają jej elastyczność, przeciwdziałają starzeniu
się skóry, wpływają korzystnie na uszczelnianie się naczyń
krwionośnych oraz łagodzą podrażnienia.
Jak spożywać żurawinę?
Żurawinę można spożywać w różnych formach:
w postaci owoców świeżych lub suszonych, mrożonych, soków
oraz konfitur. Zamrożona żurawina po rozmrożeniu powinna być
zjedzona tego samego dnia, ponieważ szybko traci swoje właściwości,
dlatego najlepszym sposobem przechowywania jest suszenie. Ostatnio zajadam się suszoną
żurawiną marki Vivio. Można ją traktować jako
zdrową przekąskę, sprawdzi się także jako dodatek do mięs,
farszy, herbat, sałatek, jogurtów, musli, czy deserów.
Ja ją
uwielbiam, a Wy?
Zobacz także:
Korzystałam z:
https://www.cranberryinstitute.org/about_cran/10ReasonsWEB.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3823508/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3878739/
Zobacz także:
Bardzo lubię olej żurawinowy no i oczywiście suszoną żurawinę ;)
OdpowiedzUsuńWszechstronnie ją wykorzystujesz :)
UsuńBardzo kompletny post napakowany informacjami, to lubię! ;)
OdpowiedzUsuńŻurawina jest super, prawie codziennie dodaję do owsianki :)
OdpowiedzUsuńSuper, wg mnie jest najlepsza ze wszystkich suszonych owoców.
UsuńJakoś spotykam tylko amerykańską żurawinę, a wolałabym polską...
OdpowiedzUsuńPodobno 80 % żurawiny pochodzi z USA i Kandy.
UsuńTo dlatego szukam polskiej....
UsuńChyba wszystko wiesz o żurawinie...
Mi żurawina nieraz pomogła w problemach z układem moczowym ;)
OdpowiedzUsuńW takich sytuacjach jest niezastąpiona ;)
UsuńJa najbardziej lubię żurawinę oblaną czekoladą, więc wtedy już pewnie traci swoje wartości przeciwpróchnicowe.
OdpowiedzUsuńPewnie tak, ale doskonale Cię rozumiem. Ja nie lubię rodzynek w innej postaci niż w czekoladzie, a w przepisach zastępuje je właśnie żurawiną.
UsuńLubie smak i zapach żurawiny :)
OdpowiedzUsuńDzięki za kompletny zestaw informacji. Bardzo lubię żurawinę.
OdpowiedzUsuńZapraszam częściej :)
UsuńO tym, że korzystnie działa na zęby i choroby przyzębia nawet nie wiedziałam ;)
OdpowiedzUsuńSuper artykuł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam żurawinę, ale nie wiedziałam, że ma aż tyle właściwości zdrowotnych!
OdpowiedzUsuńUzywam i w kuchni, i w kosmetykach i jako przegryzka.
OdpowiedzUsuńLubię żurawinę :)
OdpowiedzUsuńJem bardzo dużo żurawiny i po Twoim artykule utwierdziłam się w przekonaniu, że to bardzo dobre posunięcie. :)
OdpowiedzUsuńTeraz będziesz jadła z większą świadomością ;)
Usuńoj, żurawina jest świetna, mam ją w stałym repertuarze ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda tylko, że ta paczkowana ma w sobie dodatkowy cukier, poza tym, kocham żurawinę :D
OdpowiedzUsuńNiestety, ale nie sądzę że byśmy byli w stanie ją zjeść bez tego cukru. Ostatecznie suszona żurawina nie ma więcej cukru niż inne suszone owoce.
UsuńCzyli nic tylko zacząć ją wcinać dla własnego dobra, zgadza się?:)
OdpowiedzUsuńPewnie :)
Usuńlubię żurawinę :D jest troszkę kwaśna jednak ze względu na właściwości warto :D
OdpowiedzUsuńKwaśna jest strasznie, ale są na to sposoby ;)
UsuńU mnie żurawina zawsze idzie w ruch, kiedy choruję na pęcherz ;)
OdpowiedzUsuńTo pierwsza pomoc w takich przypadłościach ;)
UsuńKompleksowy i fajnie przygotowany wpis 🙂 Zgadzam się, żurawina jest bardzo zdrowa!
OdpowiedzUsuńsłyszałam całe dobre rzeczy o żurawinie w sumie ;)) osobiście uwielbiam wódkę żuraiwnową haha
OdpowiedzUsuńO tym nie myślałam, ale zgadzam się że też fajnie smakuje ;)
UsuńKupuję żurawinę na kilogramy. Doceniam jej właściwości.
OdpowiedzUsuńJa ostatnio coraz większe pojemności kupuję ;)
UsuńUwielbiam żurawinę w każdej postaci:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Bardzo lubie zurawine <3 Chetnie dodaje ją do owsianki :3
OdpowiedzUsuńLubię i często sięgam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam żurawinę :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy teks, tak naprawdę to wiedziałam tylko że działa korzystnie na układ moczowy. Bardzo lubię podjadać żurawinę, a od jutra zaczynam jej jeść jeszcze więcej bo ma wiele właściwości :) super...
OdpowiedzUsuń